Nu te gândi la zilele delicate ca la o problemă. Fă-ți viața mai ușoară cu alegerile potrivite!

De Unica.ro pe

Zilele delicate nu sunt o problemă. Dacă îți cunoști corpul și dacă înțelegi schimbările prin care treci, o să poți să găsești strategiile potrivite pentru a te simți cu adevărat bine în zilele delicate. Dana Paraschiv, medic ginecolog, are câteva recomandări pentru tine, astfel încât să poți să preiei controlul asupra stării tale. Iar dacă ai nevoie de mai multe detalii, răsfoiește programul Always „5 Zile Fără Griji”, de pe pagina de Facebook NoiFetele.

  1. Dușurile calde – menținerea unei igiene adecvate este esențială în fiecare zi și în special în zilele delicate. Contrar unor mituri, nu există niciun motiv care să interzică baia în aceste zile, ba dimpotrivă – apa caldă îți va calma crampele atât de comune la debutul menstrei.
  2. Alege un absorbant potrivit fluxului tău menstrual. Dacă alegi Always Ultra, trebuie să știi că absorbantul Always Ultra, folosit fără vată deasupra asigură o protecție de până la 5 ori mai buna împotriva scurgerilor. Este demonstrat științific faptul că, punând vată peste absorbant, acoperi centrul care absoarbe instant lichidul și îl transformă în gel. Iar din vată, lichidul se poate scurge sub presiune. În plus, absorbantele mențin sângele în interior și reduc astfel contactul prelungit cu pielea și riscul de apariție a iritațiilor sau chiar a complicațiilor infecțioase ale tractului reproductiv.
  3. Sângele menstrual nu trebuie să aibă un miros neplăcut – dacă remarci un miros ofensiv puternic în zilele în care ai menstruație, îți recomand să îi faci vizită medicului ginecolog, după menstră. Vei putea afla dacă ai o infecție genitală, cum sunt vaginoza bacteriană sau trichomonioza vaginală, care sunt ușor de tratat.
  4. Nu este o problemă daca ai nevoie să iei un calmant pentru durere; poți alege un antiinflamator, dacă nu ai probleme cu stomacul.
  5. Dacă ești o persoană activă, nu întrerupe activitățile pe care le faci cu plăcere în restul lunii. Practicarea regulată a unui sport ajută la diminuarea durerii prin creșterea eliberării de endorfine, hormonul care ne face fericite și care reduce senzația de durere.
  6. Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Este adevărat că șansele de a concepe în zilele menstruale sunt semnificativ reduse, dar protecția nu este de 100%, deci nu neglija acest aspect. Alege cu atenție metoda de contracepție adecvată pentru tine, alături de medicul de familie sau de medicul ginecolog.
  7. Dacă ai menstre care durează prea puțin (o zi) sau prea mult (peste opt zile) sau dacă sângerarea este prea abundentă și simți că trebuie să schimbi absorbantul la intervale mai mici de două ore, dacă ai simptome premenstruale severe, te încurajez să ceri sfatul medicului. Vei beneficia de un examen ginecologic complet și poate chiar analize suplimentare pentru a investiga posibile cauze și, în final, de un plan terapeutic personalizat.
  8. La sfârșitul menstrei este foarte posibil să te trezești cu un libido crescut. Nu este de mirare, deoarece aceiași estrogeni stimulează libidoul și te fac să răspunzi mult mai rapid la stimulii sexuali. Chiar dacă mai ai încă o ușoară sângerare este bine să știi că nu ești protejată pentru o sarcină nedorită. Protejează-te și bucură-te în ritmul tău!

Zilele delicate nu ar trebui să fie o problemă pentru tine. Daca respecți câteva reguli de bună igienă, îți menții un ritm activ și o dietă echilibrată, nu te vei simți nicicum diferit în aceste zile. Și îți mai dau un sfat: nu uita că nu este vorba despre ceilalți, ci despre tine! Simte-te bine în fiecare moment, fii fără stres și fără griji.

oana cuzino

*Absorbantul Always este o alegere care poate face viața femeilor mai ușoară. Folosit singur, fără vată deasupra, acesta oferă protecție de până la 5 ori mai bună decât folosit în combinație cu vată.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro