Medic din Iași, după ce a operat o gravidă suspectă de coronavirus: „N-am avut echipament de protecție. Dumnezeu cu mila!”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Luni, 16 martie 2020, 10:38

Diana Popovici, medic ginecolog la UMF Iași, a povestit într-o postare pe Facebook, un caz incredibil.

În timp ce se afla în gardă, împreună cu alți colegi, a venit la spital o gravidă cu naștere declanșată, care intrase în contact cu o rudă întoarsă din Veneto în urmă cu 18 zile.

Eu, în garda de primire, astăzi, împreună cu câțiva colegi! Sunt informată că va ajunge în spital o gravidă, cu naștere declanșata, care a luat legatura (vizită), acum o săptămână cu un neam de-al ei, sosit din Veneto acum 18 zile! M-am scurs! Indicația a fost să se finalizeze nașterea prin cezariană”, a scris doctorul, în postarea sa.

Citeşte şi Studiu: Două treimi din cazurile de coronavirus sunt transmise de pacienți asimptomatici

Potrivit celor mărturisite de medic, în spital nu existau nici teste pentru recoltare de probe pentru coronavirus, nici echipamente de protecție pentru cadrele medicale.

“Am blocat un cabinet de consultații pentru ea, cabinet în care ulterior s-a efectuat dezinfecția. Avem echipamente de protecție? Nu avem!!! Avem teste pentru recoltare de probe? Nu avem!!! Și atunci, ce avem? Doctori și asistente care trebuie să intre în sală și, eventual, să se contamineze? Da, asta avem! A venit gravida, s-a efectuat ancheta epidemiologă. A avut contact cu persoana sosită din Veneto care nici ea nu a efectuat testul, deși s-a dus și a cerut să i se facă… Indicația a fost doar de autoizolare la domiciliu. S-a practicat cezariana cu medicii, asistentele și infirmierele FĂRĂ echipament de protectie! Doar cu două rânduri de măști, două rânduri de mănuși și halatul steril! Dumnezeu cu mila!”, a povestit Diana Popovici.

Citeşte şi România, scenariu 3 în lupta cu noul coronavirus. Ce măsuri se vor lua

Medicul afirmă că nu este normal să expui la risc personalul unui spital întreg, mai ales în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu coronavirus în România. Dr. Popovici mai punctează faptul că situația cazurilor de persoane infectate nu este în România atât de gravă precum în alte state deoarece oamenii nu sunt testați.

„Nu este normal ce se întâmplă! Nu este normal să NU avem echipamente de protecție! Nu este normal să expui la risc un spital întreg! În aceste condiții de practicare a medicinei în condiții de pandemie, România va depăsi alte state europene la numarul de cazuri! De ce avem noi (încă) puține cazuri? Deoarece oamenii NU sunt testați! Este un fals adevar expus publicului! Stat român! Esti obligat să achiziționezi teste, dezinfectante și materiale de protecție! Sănătatea este garantată de Constituție! Cum ne-a fost nouă, celor din gardă sănătatea garantată astăzi??? Și garda continuă…”, a încheiat medicul.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!