Întâmpină toamna fără probleme de sănătate

.

O vorbă veche spune să-ți faci iarna car și vara sanie. Ei bine, se potrivește și pentru starea noastră de bine. Căci, dacă iei măsuri din vreme, poți preveni neplăcerile legate de sănătate.
Anotimpul nostalgicilor, toamna induce o stare de apăsare. Chiar și acum, alergiile își fac de cap. Pentru cei cu boli gastro-intestinale e un coșmar. Fiindcă schimbările de temperatură și umiditatea sunt la ordinea zilei, nici cei cu afecțiuni articulare sau osoase nu se simt bine. Infecțiile găsesc teren propice. Și astmaticii au de suferit… Concluzia? Toate problemele de sănătate ce se pot declanșa toamna pot fi și trebuie prevenite.

► Stomacul te doare?

Pentru a profita din plin de romantismul de sezon, fără crize de gastrită ori de ulcer, trebuie să treci pragul cabinetului medical. Un tratament potrivit te va ajuta să alungi momentele de chin, când stoma-cul pare a scoate flăcări pe gât, ca un balaur. Hiperaciditatea sucului gastric poate fi combătută. Iar regimul alimentar adecvat nu face rău nimănui. În plus, dacă se evită, pe cât posibil, stările de stres şi îi procurăm organismului cantităţile necesare din vitaminele B1, B6, C şi D, atunci sănătatea stomacului nu mai este expusă riscului.

► Oasele „scârțâie”

Când umezeala pătrunde în oase, durerile devin insuportabile şi apare anchilozarea. Asociem greșit reumatismul cu orice durere de articulaţii, chiar dacă e cauzată de alte afecţiuni acute sau cronice, precum osteoartrita, artroza sau guta. Dar poți spune „adio” durerii. „Cea mai frecventă moda-litate de depistare a afecțiunilor articulare este radiologia. Pentru cercetări amănunți-te se apelează la CT și RMN. În cazul artrozei, tratamentul se împarte în 3 etape, în funcție de gravitatea bolii: măsuri non-farmacologice, terapia medicamentoasă sau tratamentul chirurgical. Printre sfaturile oferite pacienților se regăsesc: pierderea în greutate la supraponderali, exercițiile fizice adaptate, terapia balneară”, spune conf. dr. Andra Bălănescu, Clinica de Reumatologie a Spitalului „Sf. Maria”, București.

► Ca să nu răcești…

Trebuie să-ți menții sistemul imunitar în formă. El ne apără de agenții patogeni și de infecții. Or, toamna e sezonul favorit al infecțiilor. Incidenţa, în special în rândul copiilor, creşte semnificativ, așa că prevenţia e mai mult decât necesară. Un vaccin te scutește de suferință toată iarna.

► Pielea se reface

„Toamna, pielea are nevoie de măsuri atente de îngrijire prin care să îşi recapete elasticitatea şi strălucirea. Deși soarele nu mai are aceeaşi intensitate, şi acum este nevoie de protecţie solară şi hidratare regulată. De asemenea, acum e indicat să începeţi tratamentele de înfrumuseţare pe termen lung”, spune dr. Mihaela Leventer, DermaStyle. Deci, mergi la dermatolog şi vezi cum poți ajuta pielea să se regenereze.

► Un „of” la inimioară?

Despovărează-te de stres, căci, mai ales la femeile trecute de 50 de ani, depresia se asociază cu riscul crescut de deces cauzat de bolile inimii! Rata crescută a mortalităţii asociate cu depresia s-a dovedit a nu ţine cont de vârstă, rasă, indice de masă corporală, activitate fizică şi alte situaţii ce influenţează de obicei factorii de risc. Nici măcar specialiştii nu pot explica de ce sau cum. Cert este că, dacă te simți depresivă, se impune vizita la cardiolog și, de ce nu, la un psihiatru sau psihoterapeut.

► NU AI AER?

Ereditare sau nu, alergiile respiratorii, în cele mai multe cazuri provocate de polen sau puf, creează neplăceri şi suferinţe. Sunt afectate, în egală măsură, căile respiratorii, nasul şi ochii. Totul începe de la simple furnicături, strănuturi repetate, ajungându-se până la secreţii nazale abundente, senzaţie de sufocare şi chiar crize de astm. Prin urmare, un consult ORL și o vizită la alergolog te pot scăpa de griji. Ca să te asiguri că ai plămânii perfect sănătoși, trebuie să faci o vizită la pneumolog. „Testul se numește spirometrie, e nedureros și simplu de făcut: seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac polițiștii, șoferilor. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc.” spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton