Tratamene naturiste pentru insomnie

De Unica.ro pe

Cei care suferă de insomnie au niveluri mari ale cortizolului („hormonul stresului”) în sânge. Cu alte cuvinte, cu cât dormi mai puţin, cu atât eşti mai stresată…
… şi cu cât eşti mai stresată, cu atât vei adormi mai greu şi vei dormi mai prost.

Fireşte, când ai probleme repetate cu somnul ai putea apela la un somnifer. Dar nu e cea mai bună soluţie, fiindcă are efecte secundare periculoase şi creează dependenţă. Ai la îndemână soluţii naturale care îţi pot oferi un pui de somn sănătos, ajutându-te să faci faţă mai bine şi problemelor care-ţi tulbură odihna.

Dacă ţi-e greu să adormi

> Mănâncă seara o ceapă crudă sau bea un ceai de ceapă călduţ, îndulcit cu miere.

> Bea o infuzie de sunătoare – 1 linguriţă de flori la 250 ml apă fiartă. Sunătoarea activează melatonina, aşa-numitul hormon al somnului.

> Foarte bun este ceaiul de… salată verde. Fierbe 15 minute o lăptucă în 500 ml de apă şi bea o cană de ceai cald cu o oră înainte de ora obişnuită de culcare.

> Adaugă în apa de baie infuzia obţinută din 100 g flori de levănţică ori de tei la 3 litri de apă. Relaxează-te în cadă 30 de minute.

> Umple un săculeţ cu levănţică şi pune-l sub cap sau lângă perna pe care dormi. Şi conurile de hamei au acelaşi efect, dar nu miros la fel de frumos.

> Aromaterapia e o altă variantă. Pe lângă atmosfera calmă pe care lumina candelei o creează, uleiurile esenţiale de trandafir, lavandă, melissă, vetivert („uleiul liniştii”), cedru, geraniu, tămâie pot face minuni pentru liniştea ta sufletească şi pentru ca să ai un somn dulce.

> Printre remediile homeopate cele mai folosite în tulburările de somn sunt: arnica, muşeţelul, calcarea, nux vomica, tuia etc., dar trebuie prescrise de către medic!

Dacă dormi agitat şi te trezeşti obosită

> Bea ceai de coji de mere. Se prepară fierbând circa 5 minute coaja unui măr într-o cană de apă.

> Amestecă 2 linguriţe de oţet de mere şi 2 linguriţe de miere într-un pahar cu apă şi bea-l chiar înainte de culcare, timp de 3 săptămâni.

> Clăteşte-ţi părul cu infuzie călduţă de sovârf, dintr-o mână de plantă uscată la 3 l de apă fiartă.

> Amestecă în proporţii egale tei, hamei, rozmarin, papucul-doamnei, leuştean, valeriană, muşeţel, frunze de mesteacăn, pelin, roiniţă, ace de pin, creţuşcă. Pune o mână de amestec într-un săculeţ de pânză şi agaţă-l de robinet ca să curgă apa peste plante când umpli cada. Relaxează-te în cadă 20 de minute.

> Masajul reflexogen realizat de o persoană calificată are efect benefic asupra organismului, ameliorând şi problemele de somn.

> Brusturele dulce (căptălan), e un remediu împotriva coşmarurilor, ca şi tincturile de arnică şi de valeriană.

> Cu 2-3 ore înainte de a te culca mănâncă o lingură de mac măcinat amestecat cu o lingură de măr ras.

> Somnul neodihnitor are un duşman: combinaţia în proporţii egale de tinctură de frunze de pelin şi tinctură de seminţe de chimen, din care se iau seara, cu 10 minute înainte de culcare,50 de  picături, 3 săptămâni.

Trucuri de ademenit somnul

1. Aeriseşte 15 minute înainte de culcare.
2. Nu încălzi camera prea tare.
3. Fă întuneric.
4. Culcă-te devreme şi, pe cât posibil, la aceeaşi oră.
5. Nu bea alcool.
6. Fă o baie caldă, cu plante sau uleiuri esenţiale. Baia fierbinte înviorează.
7. Scoate televizorul, computerul, radioul şi telefonul mobil din dormitor.
8. Citeşte ceva care să-ţi liniştească sufletul ori ceva plictisitor.
9. Nu face eforturi mari seara.
10. Ia cina cel târziu la ora 19 şi nu mânca nici greu, dar nici puţin, ca să nu poţi dormi de foame.
11. Nu îţi impune un program rigid de somn – preocupată să-l respecţi, obţii efectul invers.
12. Culcă-te în poziţia în care te simţi cel mai confortabil.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro