Imunitate puternică pentru toamna grea

De Erika Chivu pe

Pe lângă gripa sezonieră şi răceală, toamna asta ne mai pândeşte şi noul virus gripal. Un sistem imunitar puternic este cu atât mai important, pentru toată lumea.
Sistemul imunitar lucrează la capacitate maximă atunci când ai un mod de viaţă sănătos. Dacă organismul tău se luptă cu răul pe care i-l faci chiar tu, nu va mai avea putere să ţină piept şi bolilor.

Stresul, inamicul sistemului imunitar

Când eşti stresată se produc substanţe ce slăbesc imunitatea. Multe studii au dovedit asta. Vestea bună este că, dacă reuşeşti să scapi de stres, corpul tău devine mai puternic. Ştim că asta nu e uşor, dar va trebui să faci un efort dacă nu vrei să te confrunţi şi cu stresul, şi cu o gripă.
 
Tu câte ore dormi pe noapte?

Lipsa de somn are multe efecte negative, printre care şi slăbirea sistemului imunitar. Dacă începi să dormi cum se cuvine, nu numai că ai mai multă energie, dar devii şi mai rezistentă în faţa bolilor infecţioase.  N-o să-ţi spunem câte ore trebuie să dormi pe noapte, pentru că nu există o reţetă universală. Unii au nevoie de opt sau nouă ore, alţii doar de şase. Important este să te simţi odihnită când te trezeşti.

Legătura dintre sex şi gripă

Da, există o legătură. Cine face sex în mod regulat poate să scape de gripă. O activitate sexuală regulată (dar nu excesivă) ajută la producerea imunoglobulinei A, un anticorp care protejează mucoasele de „intruşi”. Dar un efect asemănător au şi atingerile tandre. Dacă eşti foarte sociabilă, îţi îmbrăţişezi des prietenele şi strângi mâna cunoştintelor, ai mai multe şanse să scapi de gripă în toamna asta.

Sport, dar cu măsură

Sistemul imunitar este mai puternic la persoanele active. Dacă faci sport câte o jumătate de oră de trei ori pe săptămână e perfect. În schimb, dacă te antrenezi cu orele şi în fiecare zi eşti mai expusă în faţa bolilor, căci corpul tău este deja suprasolicitat, deci slăbit.

Bineînţeles, fructe şi legume

Chiar dacă am lasat-o printre ultimele, alimentaţia este, poate, cea mai importantă. Un corp sănătos este un corp bine hrănit. Nici mesele copioase, cu grăsimi şi dulciuri nu te ajută, dar nici dietele drastice. Ca să te fereşti de răceala şi gripa, trebuie să mănânci sănătos şi cât mai natural: fructe şi legume proaspete, pline de vitamine, cereale integrale, uleiuri vegetale, nici şi alune, carne slabă, la grătar. Legumele nu trebuie să-ţi lipsească la nicio masă, iar fructele le poţi servi ca desert sau ca gustare.  

Suplimentele funcţionează?

Depinde pe cine intrebi. Probabil că nu strică să le incerci, dar să nu speri că ele te vor feri de boli, fără a mai fi nevoie să mănânci sănătos, să faci mişcare şi să reduci stresul. Unul dintre cele mai folosite ingrediente în suplimentele naturale pentru imunitate este echinaceea, o plantă destul de controversată. Unii spun că ar avea proprietăţi miraculoase, alţii spun că nu e cu nimic mai presus decât banalul muşetel. Până la urmă, nici efectul placebo nu e de neglijat, deci fiecare decide în ce crede şi cum se protejează. Important este să cunoşti toate contraindicaţiile produsului înainte să-l iei. Dacă n-o să te ajute cu nimic, măcar să nu-ţi facă rău.

Ce am găsit la farmacie:

– Flu Shield, aproximativ 11 lei, conţine echinaceea

– Hofigal Echinaceea, aproximativ 13 lei

– Imuno Baby sirop, aproximativ 35 lei, conţine contine echinaceea, extract de măcese, vitamina C

–  Influcid, aproximativ 22 lei, remediu homeopat, este uşor de administrat şi conferă o protecţie eficace, mai ales în cadrul grupurilor organizate de copii. 

– Oscilococcinum, aproximativ 20 lei, remediu homeopat

– Imunovital, aproximativ 15 lei, conţine echinaceea, propolis, ginseng

Imunitate puternică pentru toamna grea– Imunofort, aproximativ 7 lei, conţine echinaceea, propolis, gheara mâţei

– Cetebe Imunity Plus, aproximativ 40 lei, conţine vitamina C şi zinc

– Imunactiv, aproximativ 26 lei, conţine vitamina C, zinc, bioflavonoide

Imunogrip capsule, 19 lei, contine echinaceea, zinc si vitamina C

– Imunorezistan, sirop, aproximativ 11 lei, conţine echinaceea, ginseng

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro