Frumuseţe: Cum foloseşti corect produsele cosmetice?

De Libertatea pentru femei, pe

Toate fardurile şi cremele sunt, după deschidere, expuse bacteriilor din aer şi pot fi deteriorate din cauza luminii, a aburului sau a căldurii excesive. Învaţă de la make-up artistul Antonia Rondelli toate trucurile folosirii corecte a produselor cosmetice.
 

REGULI GENERALE

►Păstrarea calităţii produselor cosmetice depinde foarte mult de condiţiile de stocare, la loc răcoros şi lipsit de umiditate. De aceea, nu se vor ţine în baie, în poşetă sau în maşină.
►Produsele cremoase, fluide, lichide sau sub formă de gel îşi modifică consistenţa şi compoziţia dacă sunt ţinute la căldură, astfel că se pot păstra şi la frigider.
►Produsele care conţin alcool sunt mai rezistente, iar cele care conţin multă apă se deteriorează mai repede.
►Atenţie la produsele contrafăcute, deoarece usucă excesiv pielea, duc la exfoliere, înroşire sau la apariţia eczemelor.
►Nu se folosesc la comun cu alte persoane, mai ales mascara, creioanele de ochi şi fardurile de pleoape, prevenindu-se în acest fel transmiterea conjunctivitei.
►Termenul de valabilitate al produsului apare pe cutie sub forma unui borcănel cu inscripţia 4M, 6M, 12M (4 luni, 6 luni, 12 luni).

CREMELE

Cele pe bază de plante sau cele BIO expiră mai repede din cauza lipsei de conservanţi din componenţa lor. Crema se foloseşte continuu, după desfacere, şi e de preferat alegerea variantei cu pompă sau pipetă pentru igienă sau folosirea unei spatule din plastic care se dezinfectează după utilizare.
Atenţie la crema de plajă! Aceasta nu se poate folosi de la un an la altul, după deschidere. Cremele au în general termen de valabilitate de 2 ani (sigilate), dar se consumă în
maximum 6 luni de la deschidere.

RUJUL

Se foloseşte maximum 6 luni. Atunci când expiră, i se schimbă consistenţa. Se ţine la temperatura camerei sau la rece, dar nu în baie. Se aruncă dacă îşi modifică mirosul, culoarea şi textura.

CREIOANELE DE BUZE ŞI DE OCHI

Se folosesc maximum 6 luni. Se dezinfectează prin ascuţire, după fiecare folosire.

FONDUL DE TEN ŞI CORECTORUL

Se pot păstra la temperatura camerei, dar nu la căldură. Au termen de valabilitate de aproximativ 12 luni (cele compacte sau stick rezistă mai mult), dar este bine ca în maximum 6 luni de la desfacere să fie consumate. La aplicare se foloseşte o pensulă de fond de ten/corector sau cu un bureţel din latex care se spală după fiecare utilizare. Pensulele se dezinfectează cu soluţii speciale sau cu şampon de bebeluşi, după care se aplică balsam, iar după clătire se lasă să se usuce în forma lor naturală. Bureţeii din latex folosiţi la aplicarea produselor uleioase sau cremoase se curăţă spălându-i cu ulei alimentar.

FARDURILE DE PLEOAPE

Cele pudră se folosesc maximum un an de la deschidere, iar cele cremoase, maximum 6 luni. Se ţin la temperatura camerei, nu în frigider. Atunci când expiră, se strâng în linia pliului pleoapei sau se „pietrifică”, iar culorile îşi pierd intensitatea iniţială. Aplicatoarele de fard sau bureţeii trebuie înlocuiţi la maximum 3 luni.

MASCARA

Se păstrează la temperatura camerei. Expiră la 3 luni de la deschiderea tubului, iar unele (în funcţie de consistenţă si de ingredienţi) se usucă după o lună. Periuţa din tubul de mascara se spală după maximum 10 aplicaţii. Se introduce o singură dată periuţa în tub, pentru evitarea intrării aerului în produs, ceea ce va duce la uscarea acestuia. Se va roti de câteva ori periuţa în tub pe pereţii laterali. Nu se introduc apă şi alte lichide în mascara pentru diluare.

PARFUMUL

Se ţine la loc răcoros, departe de căldură şi lumină, altfel îşi va pierde din intensitatea mirosului. Atenţie la cele contrafăcute sau diluate, care pot provoca iritaţii şi probleme de piele! Se aplică, de obicei, dimineaţa după duş, pe o piele curată şi hidratată. Au termen între 2 şi 3 ani (cele orientale durează mai mult). Nu se agită sticla pentru că se deteriorează aroma şi nu se freacă după aplicare. Aroma finală depinde de PH-ul pielii, de temperatura şi condiţiile exterioare (vară, iarnă, vânt.) Este expirat în momentul în care începe să se închidă la culoare sau apar sedimente în interiorul sticlei. Nu înlocui cu parfum deodorantul sau antiperspirantul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!