Fructele uscate, bune pentru sănătate?

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Marți, 08 februarie 2022, 17:16

Dacă pe vremuri fructele uscate erau considerate o delicatesă, acum le poţi cumpăra din orice magazin.
Smochinele, curmalele, prunele, bananele, portocalele, pepenele îţi alcătuiesc de multe ori desertul. Sunt ele la fel de sănătoase ca cele proaspete?

Nutriţioniştii sunt de părere că cea mai bună hrană este alcătuită din alimentele găsite în zona în care trăieşti. Deci o mare parte a fructelor de pe piaţă ar trebui evitate. Să fim serioşi, nu ne dă mâna! Fructele proaspete sunt primul sfat alimentar pe care trebuie să îl urmezi, însă cele uscate trec într-o altă categorie – a deserturilor. Pentru sănătatea ta, înlocuieşte desertul (ciocolată, prăjituri, tarte) cu fructe uscate. Ele îşi păstrează o mare parte a proprietăţilor, pentru că procesul de uscare nu presupune folosirea substanţelor chimice sau diferenţe mari de temperatură.

Curmalele

Bogate în vitamine, curmalele sunt o sursă naturală de energie. Nu numai multitudinea de vitamine, dar şi magneziul conţinut de curmale tonifică muşchii şi întârzie procesul de îmbătrânire, pentru că evită acumularea deşeurilor alimentare. Au o acţiune benefică şi asupra prostatei şi a rinichilor. Curmalele proaspete sunt perisabile, astfel încât pentru tratamente sunt recomandate cele uscate. Curmalele conţin şi o importantă cantitate de fier – 25 g pe zi fiind suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului. Pentru efect energizant, curmalele se recomandă anemicilor, convalescenţilor, sportivilor şi persoanelor în vârstă. Din curmale se poate obţine o băutură recomandată în cazul afecţiunilor pulmonare.

Smochinele

Fructele uscate sunt varianta unui meniu sănătos pentru perioada rece, când cele proaspete nu se găsesc. Dar şi pentru că sunt energizante şi emoliente naturale. Smochinele conţin proteine, hidraţi, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier şi vitamine. Din punct de vedere energetic, smochinele uscate con-
ţin 260 calorii la 100 g. Din lista de proprietăţi ale smochinelor, cele mai importante sunt: nutritive, tonifiante, laxative.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!