Top 4 factori de risc pentru apariția cancerului gastric

De Diana Zagrean pe

Cancerul gastric este boala care ucide în fiecare an 20 de români la 100.000 de locuitori. De obicei, maladia este diagnosticată tardiv, când operația este complexă și presupune multe riscuri, iar speranța de viață scade considerabil. Află 4 factori de risc pentru apariția cancerului gastric.

1. Bacterii periculoase

Infecția cu helicobacter pylori. Periculoasă atât pentru apariția ulcerului gastric și duodenal, această infecție este factor carcinogen de ordinul I în apariția cancerului de stomac. Prezența bacteriei în anticorpii din sânge sau în stomac poate fi ușor identificată astăzi cu ajutorul unor teste neinvazive și ieftine. Tratamentul presupune o cură de antibiotice pe durata a două săptămâni ce reduce riscul de apariție a cancerului gastric.

2. Dietele nesănătoase

Dieta de tip occidental. Alimentația modernă, abundentă în grăsime, proteine, carne roșie sau afumături, bogată în nitriți și nitrați, dar săracă în fructe, legume și vitamine este unanim recunoscută ca predispozantă asupra genezei cancerelor digestive. La polul opus, o alimentație sănătoasă, echilibrată, hipocalorică este un element de protecție pentru toate tipurile de cancere digestive.

3. Rezecția gastrică pentru ulcer

Persoanele care au suferit în prealabil o operație de rezecție a stomacului prezintă un risc în plus la 10-15 ani de la această intervenție pentru apariția cancerului gastric din cauza modificărilor induse de dereglarea circuitului sucurilor digestive. Acești pacienți sunt sfătuiți să vină la control endoscopic pentru a descoperi cât mai precoce un eventual cancer gastric.

4. Factorul ereditar

Dacă unul sau mai mulți membri ai familiei au fost diagnosticați cu cancer de stomac, este cazul ca celelalte rude directe să efectueze un control endoscopic după vârsta de 50 de ani. În acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de 3 ori mai mare decât riscul populației generale.
De asemenea, conf. univ. dr. Ion Daniel, șeful clinicii Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București îi sfătuiește pe oameni să nu ignore primele simptome și să se prezinte la medic pentru a avea șanse de recuperare cât mai bune: „Durerea apare într-un stadiu avansat al bolii, de aceea nu acesta trebuie să fie principalul semnal de alarmă în diagnosticarea și tratarea cancerului gastric. Pacientul trebuie să se prezinte la medic încă de la primele simptome, care pot fi: modificarea apetitului manifestată prin diminuarea poftei de mâncare, inapetența selectivă pentru carne, scăderea ponderală, paloarea, anemia, oboseala sau balonarea.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro