Dr. Mihai Craiu: „Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa hranei”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 17 iunie 2020, 14:32

Nu este o noutate pentru nimeni că absența somnului poate duce la apariția unor probleme serioase de sănătate. Dar te-ai gândit vreodată că se poate muri dacă nu dormi suficient? Oamenii de știință au descoperit că privarea de odihnă, pe termen lung, afectează organismul prin intermediul stomacului și poate duce la deces.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat, într-o postare pe rețelele de socializare, cât de important este somnul și cât de grave sunt consecințele lipsei complete a acestuia.

Citeşte şi: Efectele benefice ale somnului de după-amiază

„Este cunoscut faptul că absența somnului are efecte grave asupra sănătății. De acum mai mult de un secol datează experimentele de privare a somnului la animal. Este de notorietate (și de o cruzime ieșită din comun, pentru standardul știintific al zilelor noastre) experimentul cu cei 10 caței care au fost forțați să se miște 24 ore din 24. Aceștia au fost urmăriți până au murit de oboseală, începand din ziua a cincea. Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației. Au dovedit-o numeroase studii ulterioare”, a precizat dr. Craiu în postarea făcută pe pagina sa de Facebook.

Apoi, medicul a explicat cum lipsa somnului afectează în mod iremediabil creierul prin intermediul unui porcedeu ce are loc la nivelul tubului digestiv.

„Timp de 100 de ani s-a crezut că lipsa somnului strică ceva în creier. Ca un aparat electric supraturat care face un scurt-circuit. Dar nu este așa. O dovedește acest articol publicat în Cell.

Citeşte şi: 4 sfaturi utile pentru un somn mai bun pe timpul nopții

Acesta ne prezintă modul cum s-a ajuns la concluzia actuală că lipsa somnului ucide creierul, printr-un proces care are loc în tubul digestiv. Înțelepciunea populară face legătura dintre stomac și suflet/afecțiune. Dragostea trece prin stomac. Se pare că mai multe trec pe acolo.

Studiul din Cell, efectuat pe musculițe de fructe, a arătat că lipsa somnului duce la deces, dupa circa 10 zile. Viața normală a unei astfel de musculițe este de circa 110 zile. Deci lipsa somnului scurtează viața drastic. Cum? Ce se întâmplă? În tubul digestiv al acestor musculițe apare o cantitate crescută de specii reactive de oxigen (ROS = Reactive Oxygen Species) în timpul privării de somn. Acumularea are loc progresiv, până când se ajunge la nivelul mortal.

Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI

Există numeroase dovezi ca ROS, in cantități foarte mari, au proprietăți nocive, producând stres oxidativ, cu efecte distructive asupra ADN-ului, lipidelor și proteinelor organismului. Dar cine sunt ROS? Ele sunt un produs final al proceselor oxidative ce stau la baza tuturor proceselor metabolice și respiratorii. În grupul ROS intră anionul superoxid (O2−), peroxidul de hidrogen (H2O2) și radicalii hidroxil (OH·). În cantitați mici, adică normale, ROS participă la procesele de semnalizare celulară. În cantităti foarte mari, ele produc stres oxidativ și moarte celulară”, a adăugat dr. Craiu.

Medicul a făcut apoi un apel pentru părinți să fie atenți la nevoia de somn a copiilor: „Aveți grijă la somn – nu lasați școlarii/tinerii toată noaptea la calculator! Lipsa de somn dăunează grav sănătații!”

sursa foto – 123rf.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!