De ce unii oameni se trezesc înainte să sune alarma

De Adina Radu, pe

Motivul principal pentru care există unii oameni care se trezesc cu câteva minute înainte de a suna alarma ceasului sau a telefonului este faptul că ceasul intern al lor este mai bun decât ceasul de pe noptieră.

Ritmul circadian sau ritmul nictemeral este ceasul intern al omului și este responsabil pentru momentele când te simți somnoros sau momentele când ești treaz. Acesta controlează tensiunea sângelui, temperatura corpului și simțul timpului. Da, organismul tău este o mașină reglată perfect.

Ca orice mașină, iubește predicabilitatea. Corpul tău este mult mai eficient când funcționează după o anumită rutină. Așa că dacă obișnuiești să te culci și să te trezești la ore precise în fiecare zi, organismul tău începe să țină minte acest comportament.

Ciclul tău de somn – veghe este controlat de proteina PER. Dacă ai o rutină a somnului și te trezești în fiecare dimineață la aceeași oră, organismul tău va mări cantitatea de proteină PER cam cu o oră înainte de trezire. Temperatura corpului și tensiunea arterială cresc. Pentru a preveni și contracara stresul presupus de o trezire, corpul începe să elibereze hormoni, printre care și cortizol. Gradual somnul tău dispare. De aceea unii oameni se trezesc înainte să sune alarma.

Corpul uman urăște alarma ceasului sau a telefonului, pentru că e un stres imens pentru el. Trezirea graduală este potrivită organismului uman, nu trezirea bruscă.

Sursa foto 123rf

Citește și Lipsa somnului are aceleași efecte asupra creierului precum alcoolul

Citește și Ce se întâmplă cu organismul nostru în timpul somnului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!