Nucile sunt printre cele mai sănătoase fructe ale toamnei, fiind bogate în grăsimi „bune”, fibre, minerale, vitamine şi sărace în carbohidraţi. Deşi au multe calorii, nucile sunt gustarea ideală în cura de slăbire şi cu ajutorul lor poţi să prepari cele mai sănătoase dulciuri. Iată de ce sunt sănătoase şi ce reţete cu nuca poţi să încerci.
Ce conţin nucile
100 de grame de nuci conţin 654 de calorii, majoritatea provenind din grăsimi. 100 de grame de nuci îţi aduc 65 de grame de grăsimi, din care 47 de grame sunt grăsimi polinesaturate, adică faimoasele omega 3 şi omega 6, care ajută la scăderea colesterolului şi îţi protejează inima.
Miezul de nucă conţine doar 13% carbohidraţi, având un indice glicemic scăzut, dar este foarte bogat în vitamine, mai ales vitamine din grupul B. Se estimează că 100 de grame de nuci îţi aduc 25% din necesarul zilnic de acid folic, vitamina B6 şi vitamina B1. În ce priveşte mineralele, nucile conţin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu.
Mai conţin fitosteroli, compuşi naturali cunoscuţi pentru capacitatea de a scădea colesteroluld in sânge.
Nucile în cura de slăbire
Dacă prânzul te prinde pe drumuri, în loc să te opreşti la primul fast food, mai bine cumpără o punguliţă cu nuci, iar pe viitor obişnuieşte-te să ţii rezerve în maşină, în geantă sau la birou. Nucile sunt un înlocuitor de masă excelent, atunci când nu ai timp să mănânci cum trebuie, dar şi o gustare foarte bună, chiar dacă ţii cură de slăbire.
E adevărat că au multe calorii din cauza conţinutului mare de grăsimi, dar sunt calorii „utile”, care îţi aduc multe beneficii, mai ales că nucile te ajută sunt săţioase – ajunge să consumi doar câteva zeci de grame şi nu mai ai nevoie de mâncare timp de câteva ore.
În plus, grăsimile „bune” pe care le conţin sunt foarte utile în cura de slăbire, iar studiile au arătat că ele contribuie să arderea depozitelor de grăsime de pe burtă.
Reţete sănătoase cu nucă
Mere coapte cu miez de nucă
6 mere de dimensiuni medii miez de nucă stafide fulgi de cocos miere coajă de lămâie scorţişoară dulceaţă de prune unt vanilie Cantităţile sunt după gust.
Se încălzeşte cuptorul şi se unge o tavă suficient de mare cu unt. Se scoate cotorul merelor şi se pun deoparte. Se amestecă miezul de nucă cu stafidele, fulgii de cocos, mierea, scorţişoara şi coaja de lămâie. Amestecul se poate da prin blender sau se poate lăsa aşa. Se aşază merele în tava unsă cu unt şi se umplu cu amestecul de mai sus. Deasupra se adaugă câte o lingură de dulceaţă. Se topeşte untul la bain marie şi se amestecă cu vanilia. Se pune pe fiecare măr câte o linguriţă din acest amestec şi se acoperă tava cu o folie de aluminiu. Se lasă la cuptor 30 de minute acoperită cu folie şi încă aproximativ 30 de minute fără folie. Fursecuri sănătoase cu nucă
2 ceşti cu miez de nucă 2 tablete de ciocolată neagră 4 albuşuri de ou Esenţă de vanilie
Miezul de nucă se taie în bucăţi mici şi se pune la cuptor pe o hârtie de copt. Se lasă aproximativ 10 minute sau până când începe să se rumenească uşor. Separat se topeşte ciocolata neagră şi se amestecă cu albuşurile bătute spumă şi cu esenţa de vanilie. Se adaugă miezul de nucă uşor copt. Se ia compoziţia cu lingura şi se pun cantităţi mici pe hârtia de copt la distanţe egale. Fursecurile se lasă la cuptor încă aproximativ 10 minute.
Foto: Shutterstock