Cură de detoxifiere cu verdețuri de primăvară

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Marți, 30 iunie 2020, 13:58

Nu o data ai auzit de detoxifierea de primavara. Pe lânga faptul ca avem nevoie de ea, avem la îndemâna și plante care sa ne ajute în acest demers. Poate parea ca nu sunt cele mai gustoase variante, dar cu siguranța îți aduc o porție binevenita de sanatate.
Spanacul, loboda, papadia, leurda, urzicile apar cu primele raze ale primaverii şi ne ajuta sa trecem peste astenia care îi prinde pe cei mai mulţi dintre noi la schimbarea anotimpurilor.

Păpădia, de ajutor ficatului

Purifica organismul intoxicat din cauza unei diete neechilibrate. Ajuta la scaderea glicemiei şi a colesterolului. Are acţiune benefi ca în caz de dispepsie biliara şi pietre la bila sau rinichi. Da rezultate bune şi în retenţia de lichide. Este contraindicata celor cu microcalculi ai colecistului şi persoanelor care sufera de ulcer peptic. Se poate adauga în salate sau prepara o infuzie din doua linguriţe de planta întreaga (radacina, tulpina şi frunze) la o cana cu apa din care se beau doua cani pe zi.

Loboda, sursă de vitamine

Loboda de gradina nu este doar buna de ciorba. Are efecte diuretic-depurative, remineralizante şi vitaminizante. Este cu precadere recomandata în afecţiuni ginecologice, ale ficatului şi rinichilor. Seminţele au efect vomitiv şi purgativ. Se consuma ca atare sau în preparate culinare. Se poate face o salata în care se adauga loboda proaspata şi untişor. Acesta conţine vitamina C şi minerale. Vezi cele mai gustoase retete cu loboda.

Leurda, depurativ

Ajuta la curaţirea sângelui şi la buna funcţionare a ficatului, a stomacului şi a intestinelor. E asemanatoare usturoiului şi are şi efecte antiseptice, hipotensive, antisclerotice şi vermifuge. Se recomanda mai ales folosirea frunzelor proaspete şi chiar ar fi indicata o cura în care sa se consume în fiecare zi, timp de patru saptamâni. Sucul de leurda ajuta în cazul reumatismului degenerativ. Tinctura este eficienta pentru a scapa de viermii intestinali.

Spanacul, remineralizant

Spanacul este un excelent remineralizant, laxativ, depurativ şi antianemic. Acţioneaza ca activator al secreţiei pancreasului. Este contraindicat în artrite, reumatism, guta şi pietre la rinichi. Se consuma ca atare, în salate sau gatit. În astenii fizice şi depresii, este bine sa se bea un pahar de suc proaspat de spanac în fi ecare dimineaţa. Seminţele au un bun efect laxativ. Se face o infuzie din doua linguriţe de seminţe de spanac la o cana cu apa. Se bea la nevoie.

Urzica, antianemic

„Urzica are recomandari foarte variate și este considerata a fi, pe lânga aliment, un veritabil medicament. Stimuleaza secrețiile gastrice, intestinale și pancreatice. Are un conținut ridicat de clorofila, fier și vitamina C. Accelereaza generarea de hematii și este de real folos în anemii. Frunzele foarte tinere se pot consuma sub forma de salata împreuna cu frunze de papadie și salata verde, cu puțin ulei și lamâie. Se poate face și suc. Se bea amestecat cu apa (o parte suc de urzica, cinci parți apa). Se beau zilnic 80-100 ml. Se poate face și infuzie din frunze uscate din una-doua linguri la o cana cu apa. Se beau trei cani pe zi.”
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!