Cifrele care îţi salvează viaţa

De Erika Chivu, pe

23,5, 12/8, 80, 100 … chiar dacă sunt greu de reţinut, există câteva cifre pe care nu ar trebui să le uiţi pentru că reprezintă indicii preţioase prinvind starea sănătăţii tale.
Tensiunea, indicele de masă corporală, glicemia, colesterolul, cifrele care exprimă aceste valori îţi spun mai multe despre sănătatea ta decât vârsta sau greutatea, deci nu uita să-ţi faci analizele periodic.

Glicemia

Măsurarea glicemiei, adică nivelul zahărului din sânge, este una din cele mai simple şi eficiente metode de screening a diabetului. O valoare normală este în general sub 100-110 mg/dl, măsurată „pe nemâncate”. Totuşi, valorile normale pot varia de la un laborator la altul, aşa că ghidează-te după ceea ce indică buletinul de analize ca fiind normal. În general, o glicemie de peste 120 mg/dl este un semnal de alarmă şi probabil că medicul îţi va indica alte analize pentru a stabili dacă este într-adevăr cazul să te îngrijorezi.

Obezitatea este unul din factorii de risc ai diabetului de tip II. Glicemia poate fi ţinută sub control printr-o dietă echilibrată şi o viaţă activă.

Colesterolul

În general, un colesterol total este normal dacă nu depăşeşte 200 mg/dl. Totuşi, la o persoană sănătoasă şi tânără cifra ar trebui să fie mult mai mică de atât. Când consideră că ceva este în neregulă, medicul ţi-ar putea recomanda să faci „colesterolul fragmentat”, adică o analiză care stabileşte valoarea colesterolului bun, colesterolului rău şi a trigliceridelor.

Dintre acestea trei, singurul benefic este colesterolul bun, adică HDL. Te încadrezi în normal dacă HDL este peste 50 mg/dl, dar cu cât e mai mare, cu atât mai bine.  Dacă ai HDL prea mic, îl poţi creşte consumând grăsimi sănătoase, adică ulei de măsline, peşte, avocado, în locul grăsimilor saturate sau trans.

Dacă HDL curăţă arterele păstrându-le libere şi elastice, LDL, colesterolul rău, le înfundă, îngreunând circulaţia sângelui. Riscul bolilor cardiovasculare este crescut dacă LDL depăşeşte 100 mg/dl.

La fel ca şi HDL, trigliceridele îţi cresc riscul de a face diabet sau boli de inimă dacă valoarea lor depăşeşte un anumit prag. Un nivel normal este sub 150 mg/dl, iar situaţia este mai gravă dacă trigliceridele trec de 200 mg/dl.

Citeşte în pagina următoare despre tensiunea arterială şi TSH!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!