Cât de des ar trebui să îți speli de fapt așternuturile

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Marți, 13 august 2019, 16:44

Dormim zilnic în ele, dar cu toate astea le spălăm doar o dată la două săptămâni – este vorba despre așternuturile de pat. Dacă și tu le speli de două ori pe lună – sau chiar mai rar – atunci ar fi bine să îți schimbi acest obicei.

Neil Robinson, Chief Sleep Officer la Sealy UK, a explicat: „O persoană obișnuită își spală așternuturile o dată la două săptămâni, dar în lunile de vară, de două ori pe lună nu este suficient pentru a ține alergenii în frâu. În sezonul guturaiului, ia în considerare spălarea așternuturilor o dată pe săptămână, pentru a menține așternuturile departe de polen, dar și de praf și alte particule care ar putea înrăutăți simptomele”.

Pe lângă alergeni, așternuturile acumulează multe celule moarte, cu care se hrănesc acarienii de praf, dar și materii fecale uscate (asta dacă ai obiceiul să dormi fără haine). Pentru a scăpa de toate astea, nu e suficient să speli așternuturile săptămânal – mai trebuie să selectezi și temperatura optimă. Conform lui Neil, temperatura trebuie să fie de cel puțin 40 de grade Celsius, ideal fiind una de 60 de grade Celsius.

Pentru a fi sigur că așternuturile tale sunt pe cât de curate posibil, Jo Ross, General Manager of Design la Sheridan, a realizat un scurt ghid. Mai jos găsești o parte din sfaturile pe care le găsești în ghid:

  • Folosește un detergent pe bază de eucalipt, pentru că este mai blând decât alte tipuri de detergent
  • Nu încărca peste limite cuva mașinii de spălat, oferă-i apei loc să circule.
  • Așteaptă ca așternuturile să se usuce complet înainte să le pui în dulap.
  • Pernele le poți curăța plasându-le afară, la soare, pentru a se aerisi. Soarele este un agent antibacterian natural.
  • Folosește o husă protectoare pentru perne, pe care să o speli regulat, peste care așezi fața de pernă.
  • Înlocuiește-ți pernele o dată la 18-24 de luni.

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!