Brânza din lapte de mamă, o nouă delicatesă

De Erika Chivu, pe

Brânză de capră, brânză de oaie, de vacă, de bivoliţă şi… brânză de om. Asta pregăteşte un bucătar din New York. Invenţia lui i-a adus atât critici, cât şi laude.
Anul trecut, cei de la PETA, un ONG care luptă pentru drepturile animalelor, au cerut unui mare producător american de îngheţată să înlocuiască laptele de vacă din produsele sale cu laptele de mamă. „Laptele de vacă este pentru viţei. Cel uman este singurul lapte special conceput pentru oameni”, şi-au motivat cererea cei de la PETA.

Deşi îngheţata din lapte uman nu a apărut încă, există o altă delicatesă bazată pe acelaşi ingredient.

Daniel Angerer, un bucătar şi proprietar de restaurant din New York s-a gândit să experimenteze cu un nou produs: brânza din lapte de mamă.

„Sursa” este chiar soţia lui, Lori, care îşi alăptează fetiţa de câteva luni. Pentru că Lori pusese „la păstrare” destul de mult lapte şi nu mai era loc în frigider, Daniel s-a gândit că ar fi bine să facă ceva cu el, pentru că a-l arunca ar fi fost o prea mare risipă.

Aşa a apărut ideea de a transforma excesul de lapte în brânză. „Ca bucătar, sunt gata să experimentez orice gust şi caut permanent noutăţi”, a declarat Daniel Angerer pe blog-ul lui. „Bine că nu s-a gândit să gătească şi placenta soţiei”, a venit replica americanilor oripilaţi de o asemenea idee.

Totuşi, s-au găsit destui gata să încerce noul produs. Până la urmă, mâncăm fără probleme brânză obţinută de la vaci care trăiesc în grajduri murdare, sunt injectate cu hormoni şi cu antibiotice. Laptele de mamă pare să fie varianta mult mai naturală, mai sănătoasă şi mai sigură.

Chiar bucătarul spune că laptele soţiei îi aminteşte de laptele proaspăt de vacă pe care îl lua, în copilărie, de la o fermă: „Era cald încă şi se acrea a doua zi”.  

Daniel nu vinde brânză de mamă în restaurantul lui pentru că legea i-o interzice, însă este gata să ofere reţeta oricui întreabă şi nu-i refuză nici pe cei care vor să guste. El spune că delicatesa are un gust uşor dulceag şi seamană destul de mult cu brânza de vacă proaspătă.

În schimb, un critic culinar care a gustat din invenţia lui Angerer nu a fost de acord. „Este vâscoasă, uşor crocantă şi are gust de murături. Îi dau o bilă neagră”, a declarat criticul pentru The Post.

Tu ai gusta brânza din lapte de mamă?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!