Alergiile de primăvară. Ce le provoacă și cum pot fi tratate

De Adina Zamfir, pe

Primele semne de primăvară sunt așteptate cu mare bucurie, dar ele aduc și alergiile de primăvară atât de neplăcute pentru persoanele sensibile. Polenul este principalul vinovat și mulți dintre noi putem dezvolta alergie la polen în a doua parte a vieții, chiar dacă nu am avut niciun simptom în tinerețe.

Alergiile de primăvară sau alergiile sezoniere sunt declanșate de cele mai multe ori de polenul pe care îl eliberează primii copaci înfloriți la începutul sezonului cald. Alergiile de primăvară mai pot fi întreținute și de praful antrenat de vânturile calde și uscate din acest sezon. Iar persoanele care suferă de obicei de alergia la polen, pot avea reacții alergice și la anumite alimente, la mucegai sau la diverse substanțe chimice, la gazele de eșapament sau la blana animalelor.

Dacă celelalte alergii pot fi permanente, alergiile de primăvară la polen sunt sezoniere și se declanșează de obicei spre finalul lunii februarie, stăruind în timpul sezonului cald.

Alergiile de primăvară, afecțiuni tot mai întâlnite

Multe persoane cu reacții alergice moderate suferă din cauza polenului doar primăvara. Dar persoanele care au reacții severe la polen se confruntă cu alergia aproape tot anul.

De obicei, alergia la polen este mai accentuată în copilărie și poate trece de la sine la vârsta adultă. Dar poluarea din ultimii ani și expunerea la numeroase substanțe iritante poate accentua reacțiile alergice pentru perioade lungi de timp. Tot mai mulți adulți suferă de această problemă, chiar dacă au un sistem imunitar bun.
În termeni medicali, persoanele care au alergie la polen se numesc polinozici, iar numărul lor este în creștere, aproximativ 30% din populația Europei fiind afectată de această suferință.

Polenul, principala cauză

Alergiile de primăvară sunt chinuitoare pentru persoanele sensibile. Oricât de frumoasă ar fi primăvara, zilele senine și calde sunt un chin pentru ei, deoarece polenul se usucă și este mai ușor purtat de vânt.

La fiecare plimbare în natură sau pe lângă casă, persoanele cu fond alergic strănută puternic, lăcrimează, au nasul înfundat, au rinoree și dificultăți de respirație. Iar toate aceste simptome sunt întreținute de granulele de polen din aer și de praf.

Dintre copacii cu polen iritant menționăm: aninul, frasinul, plopul, fagul, cedrul, chiparosul, ulmul, hicori, ienupărul, arțarul, dudul, stejarul, pinul, plopul și salcia. 

Alergii produce și polenul de ierburi și flori precum păiușul, secara, iarba-câmpului, vernal, ambrozia, narcisele, zambilele, lalelele, crinii, florile de prun sau florile de măr.

Alergiile de primăvară. Cele mai comune simptome

gripă

Multe persoane se plâng de faptul că lăcrimează și au nasul înfundat mai des primăvara sau toamna, dar nu știu dacă suferă de alergie sau nu. Unele persoane au simptome ușoare, se obișnuiesc cu ele și nu își fac griji dacă au nasul înfundat toată primăvara. Dar multe alte persoane sensibile au simptome severe, asemănătoare cu simptomele virozelor. Iată care sunt cele mai comune simptome în caz de alergii de primăvară.

 • rinoreea (secrețiile nazale apoase);
 • lăcrimarea;
 • strănutul în salve;
 • înroșirea ochilor și a nasului (inflamarea mucoaselor);
 • prurit (mâncărimi) la nivelul ochilor și al nasului;
 • nasul înfundat permanent.

Unele persoane pot avea reacții severe la alergenii greu de tolerat așa cum este polenul de ambrozie. În acest caz, simptomele lor seamănă cu manifestările pacienților care suferă de astm.

 • Tuse iritativă și seacă;
 • dificultăți de respirație;
 • respirație șuierătoare;
 • senzația de apăsare la nivelul toracelui;
 • senzația de sufocare.

Majoritatea simptomelor descrise mai sus seamănă și cu simptomele virozelor, ale gripelor sau ale conjunctivitei. De aceea, este recomandat să apelezi la un medic specialist ORL pentru a stabili dacă suferi de alergie sezonieră sau dacă este vorba de o altă afecțiune.

Cum deosebești alergiile de gripe și viroze

Primăvara este sezonul alergiilor, dar și cel al virozelor și gripelor. În ultimii doi ani, infecția cu virusul Sars Cov-II a complicat și mai mult lucrurile prin numeroasele mutații pe care le dezvoltă. Imunitatea noastră este tot mai greu încercată și mulți pacienți care au avut Covid-19 se confruntă cu simptome supărătoare pe termen lung care seamănă cu alergiile de primăvară. Cu toate acestea, există câteva diferențe importante:

 • iritațiile de la nivelul ochilor, lăcrimarea permanentă atunci când ieși din casă și senzația de usturime sau mâncărime este specifică alergiilor, ea nefiind întâlnite printre pacienții de Covid-19;
 • strănutul foarte des este un alt simptom specific alergiilor și mai puțin gripelor; strănutul este abundent în cazul alergiilor, unele persoane afectate susținând că au strănutat chiar și 15 – 20 de minute în șir;
 • oboseala accentuată, durerile musculare și stările de amețeală sunt specifice mai degrabă coronavirusului și mai puțin alergiilor de sezon.

Care este impactul social

oboseala cronica covid-19

Alergiile de primăvară au un impact foarte mare asupra vieții de zi cu zi. Calitatea vieții scade, iar efectele sunt comparabile cu cele ale diabetului zaharat, deoarece sunt afectate atât viața personală a pacientului, cât și viața familiei.

Alergia, care poate fi confundată la început cu o mică răceală, ajunge să controleze viața pacienților pe mai multe planuri. Ea poate afecta:

 • odihna
 • calitatea somnului
 • atenția și capacitatea de concentrare
 • capacitatea de a învăța
 • munca și abilitățile practice
 • viața personală și intimă
 • viața socială a pacientului
 • bugetul pacientului și bunăstarea familiei.

Alergiile de primăvară sunt foarte costisitoare, sunt greu de tratat, iar soluțiile cele mai bune sunt și cele mai scumpe. De cele mai multe ori, persoanele care suferă de alergiile sezoniere preferă să cumpere doar tratamentele care îndulcesc simptomele pentru că au un preț mai accesibil.

Ce soluții de tratament există

Alergiile de primăvară pot fi tratate cu diverse soluții care ameliorează simptomele. În principiu, nu există un tratament sigur, care să vindece definitiv această afecțiune, dar se poate apela și la tratamente care au drept scop desensibilizarea organismului.

Tratamentul simptomatic

Aceste soluții și medicamente pot controla simptomele, poți avea o viață aproape normală, poți scăpa de strănut și de ochii iritați, atâta vreme cât le iei. Dar, după ce întrerupi medicația, alergia își face simțită prezența în câteva zile.

 • Antihistaminicele sau antialergicele orale sub formă de tablete;
 • Antihistaminice topice oculare sau nazale, care se aplică local, în nas sau ochi
 • Antiiflamatorii pe bază de cortizon, de obicei sub formă de spray care acționează local, din nas, sinusuri spre plămâni, prin căile respiratorii.
 • Antiinflamatorii fără cortizon așa cum este montelukast care se administrează oral.

Tratamentul etiologic

Acesta conține vaccinuri, soluții homeopate, dar și terapii biologice.

 • Vaccinurile, sub formă de pastile sau picături, ajută corpul să se ”învețe” cu alergenii, să îi tolereze și să diminueze reacțiile de autoapărare. Tratamentul cu vaccinuri necesită și un buget mai consistent, dar și multă răbdare, deoarece este nevoie în medie de trei până la cinci ani pentru ca sistemul imunitar să înceapă să tolereze alergii.
 • Soluțiile homeopate ajută și ele la desensibilizarea organismului. Spirulina și brusturele sunt folosite adesea pentru soluții homeopate. Și acesta este un tratament de durată care poate avea efecte benefice, în funcție de reacția pacientului și de alte afecțiuni de care suferă.
 • Terapia cu anticorpi anti IgE este o terapie modernă, care se adresează mai mult persoanelor cu dispoziție genetică pentru alergiile de primăvară și alergiile la alimente, mucegai sau la diverse animale. Este considerată de mulți specialiști drept una dintre cele mai bune soluții care poate trata definitiv alergiile de primăvară, dar are un cost foarte ridicat.

Cum te poți proteja de alergeni

masca

Polenul ajunge peste tot și te poate afecta inclusiv în interiorul casei, nu doar afară, în natură. Fă curățenie foarte des, aspiră bine praful din casă și folosește filtre HEPA pentru instalațiile de aerisire și aer condiționat.

Instalează pe telefon o aplicație meteo care îți poate indica zi de zi concentrația de polen din zona în care locuiești. O astfel de aplicație este utilă și te ajută să te ferești de polen, să eviți deplasările în afara locuinței, dacă ai reacții severe și știi că acestea vor dura câteva zile.

Caută la firmele specializate plase de insecte care au și filtru de polen. Țesătura lor este mai densă și nu lasă să treacă granulele de polen. Cu toate acestea, va fi mai greu să aerisești casa.

Poartă mai des ochelari de soare pentru a proteja ochii de granulele iritante de polen.

Ia cu tine un spray cu apă termală și curăță nasul și ochii, ori de câte ori simți că te afectează praful și polenul.

Poartă mască medicală pe stradă, dacă te-ai obișnuit deja cu ea din perioada de restricții impuse de pandemia de Covid-19.

Consumă mai des alimente care pot reduce efectele neplăcute pe care le au alergiile de primăvară. Dintre aceste alimente putem menționa: usturoiul, ceapa crudă, ananasul, fructele de kiwi, kefirul, iaurtul de capră și mierea.

Folosește un spray cu apă de mare și aloe vera pentru a curăța cât mai des nasul, inclusiv pe stradă.

Bea cât mai des lichide, mai ales apă, apă cu lămâie, apă cu miere, ceaiuri diluate din plante cum este menta.

Alergenii sunt greu de controlat în casă, dar cu o curățenie riguroasă poți diminua riscurile!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!