Avertisment ANPC: atenţie la jucării!

De Erika Chivu pe

Nu toate jucăriile vândute în România sunt sigure pentru copii, avertizează inspectorii ANPC, care au găsit în magazine o serie de jucării periculoase pentru sănătatea copiilor.
Din cele 726 de magazine verificate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, 362 au primit amenzi, iar 294 s-au ales cu avertismente pentru că vindeau jucării periculoase sau cu eticheta incompletă.

„Principala abatere, la nivel naţional, este informarea insuficientă a consumatorilor prin intermediul etichetei”, informează comunicatul postat pe site-ul ANPC.

De pe etichetele sau prospectele jucăriilor lipsesc indicaţiile de montare, asamblare şi utilizare, nu se specifică necesitatea supravegherii copilului sau purtarea echipamentului de protecţie, nu este marcată grupa de vârstă pentru care se recomandă produsul, iar unele etichete nici măcar nu sunt traduse în limba română.

De exemplu, într-un magazin din Vrancea s-au găsit jucării pe care producătorii le recomandau copiilor peste opt ani, în timp ce autocolantul cu traducerea în română spunea „nerecomandat copiilor sub 3 ani”.

Cei de la ANPC au găsit în magazine şi jucării care nu respectau cerinţele estenţiale de securitate. În judetul Galati se vindeau jucării tip Yo-Yo cu şnururi elastice care au fost retrase definitiv de la vânzare pentru că exista pericolul de strangulare, iar în Mureş s-au găsit obiecte din care se desprindeau fire textile ce pot fi înghiţite de cei mici.
 
Având în vedere toate acestea, ANPC avertizează părinţii cu privire la pericolele pe care le pot ascunde jucăriile. Printre recomandările specialiştilor se numără aceea de a citi cu atenţie instrucţiunile de folosire şi asamblare şi de a evita jucăriile cu proiectile sau pe cele deosebit de zgomotoase. Citeşte şi alte reguli pentru alegerea unor jucării sigure.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro