Apa nu este un „medicament” minune

De Erika Chivu pe

Probabil ai auzit de multe ori că pielea se hidratează din interior şi că numai apa, în cantităţi suficiente, îţi poate da un ten strălucitor. În sfârşit, s-a dovedit că nu este aşa.
Dacă nu poţi să bei cei doi litri de apă pe zi, nu e cazul să te simţi vinovată.  Fundaţia Britanică de Nutriţie a anunţat că nu există nicio dovadă ştiinţifică în sprijinul mitului conform căruia doi litri de apă pe zi sunt necesari pentru o piele sănătoasă şi frumoasă.

Rezultatul studiului, numit sugestiv, „Hrană pentru piele” arată că apa pe care o bem nu are niciun efect asupra felului cum arată pielea noastră.
 
În schimb, alimentaţia şi expunerea la soare sunt foarte importante. Vitaminele A, B, C şi E care se găsesc din plin în fructe şi legume îţi păstrează pielea elastică, ajută la regenerarea ei şi o protejează de efectele timpului.

Bineînţeles că la loc de cinste se află şi cremele cu SPF. Expunerea prelungită la soare contribuie la ridarea prematură şi usucă pielea.  

„Fructele şi legumele contribuie la buna funcţionare a pielii şi păstrează un aspect plăcut. Iar protecţia solară este recomandată pentru a preveni semnele îmbătrânirii premature”, spun nutriţioniştii englezi.

Nu este primul studiu care neagă efectele „miraculoase” ale apei.

Anul trecut, revista Asociaţiei Americane de Nefrologie a anunţat, în urma unei cercetări, că mai multă apă nu înseamnă neapărat mai multă sănătate. Nu există niciun argument ştiintific în favoarea unui consum sporit de apă, au spus, atunci, cercetătorii. Pe de altă parte, nu există dovezi nici împotriva celor doi litri de apă pe zi, deci cui îi place să bea apă, nu are decât să continue.

„Natura ne-a înzestrat cu un mecanism care ne spune câtă apă să bem pe zi. Se numeşte sete. Dacă suntem atenţi la semnalele corpului şi răspundem cum se cuvine, nu vom avea probleme cu deshidratarea”, sfătuiesc nefrologii americani.

Ei au spus că apa nu ajută nici la eliminarea mai rapidă a toxinelor. Rinichii noştri fac asta în fiecare zi, iar dacă sunt sănătoşi, se descurcă de minune, fără să depindă de cantitatea de apă băută.

Mai rămâne mitul care spune că apa ne ajută să slăbim. O echipa japoneză a arătat deja că cei doi litri de apă pe zi nu ajută nici la asta. Nu există nicio legatură între greutate şi apă, consumată ca atare sau inclusă în ceai, cafea, sucuri, a dovedit studiul realizat pe mai mult de 1000 de persoane.  

În schimb, ne ajută să slăbim alimentele bogate în apă: fructe, legume, supe, lapte degresat. Explicaţia ar fi aceea că alimentele respective sunt bogate nu numai în apă, ci şi în fibre care ne ajută să ne săturăm mai repede, deci ne împiedică să mâncăm mai mult decât am avea nevoie.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro