A treia doză de vaccin ar putea crește riscul de reacții adverse grave?

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 14 iulie 2021, 09:33
În contextul apariției unor noi tulpini periculoase, companiile Pfizer/BioNTech au anunțat că vor cere autorizarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19. Un expert CDC avertizează că aceasta ar putea crește riscul de reacții adverse grave.

Deși cele două doze de vaccin de la Pfizer și BioNTech s-au arătat eficiente și împotriva noilor variante ale coronavirusului, mai contagioase, cele două companii au anunțat că vor solicita aprobarea pentru o a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 în Statele Unite ale Americii și Europa, pentru a spori nivelul anticorpilor.

A treia doză de vaccin ar putea crește riscul de reacții adverse grave?

Momentan nu sunt suficiente teste cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinării cu o a treia doză, însă Jay Butler, director adjunct la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, și-a arătat îngrijorarea cu privire la efectele pe care aceasta le poate avea asupra oamenilor.

Expertul CDC a atras atenția că o a treia doză de vaccin ar putea crește și mai mult riscul de reacții adverse grave din moment ce rapelul a fost asociat cu un număr mai mare de efecte secundare decât prima doză, potrivit Libertatea.ro.

„Suntem foarte interesaţi să ştim dacă o a treia doză poate fi asociată sau nu cu un risc mai mare de reacţii adverse, mai ales în cazul celor grave, deşi rare”, a spus acesta.

Momentan, membrii Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) și ai Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au transmis că persoanele vaccinate cu schema completă nu au nevoie de cea de-a treia doză, însă vor continua cercetările.

Asemenei multor experți din domeniul sănătății, Jay Butler a mai spus că primele două doze de vaccin sunt eficiente împotriva variantei Delta, considerată în prezent cea mai contagioasă. Acesta a mai precizat că nu există suficiente dovezi în ceea ce privește scăderea imunității la persoanele vaccinate în intervalul decembrie 2020 – ianuarie 2021.

Citește și: Oana Zăvoranu, critici dure la adresa Ginei Pistol și lui Smiley: Această familie se vrea a fi pe un high așa

Cu cine a vorbit la telefon Elodia în ziua dispariției

EXCLUSIV! Cum se reface Vlad Gherman după despărțirea de Cristina Ciobănașu

Oana Roman se va opera în toamnă: „Am o singură problemă”

Thailanda începe imunizarea cu a treia doză de vaccin. România mai așteaptă

În timp ce ministrul sănătății din Thailanda, Anutin Charnvirakul, a anunțat că personalul medical thailandez va primi o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 dintre cele produse de AstraZeneca și Pfizer, în România se va merge pe schema inițială.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare împotriva COVID-19, a spus că momentan nu se pune problema administrării celei de-a treia doză de vaccin din două motive: nu s-au făcut studii suficient și lipsesc date relevante, iar „vaccinurile își mențin protecția oferită”.

„Din fericire, la acest moment, toate cele patru vaccinuri își mențin eficiența față de toate variantele virale aflate în circulație, inclusiv pentru varianta Delta, adică previn formele grave de boală, internarea și decesele”, susține Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar a mai spus că o decizie în privința celei de-a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 se va lua dacă protecția oferită de cele două doze de vaccin va scădea și dacă serurile vor fi adapte variantelor noi, astfel încât să lupte mai eficient cu tulpina în cauză.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!