7 întrebări şi răspunsuri despre părul gras

De Libertatea pentru femei pe

„De ce mi se îngraşă aşa repede părul?”, „Cât de des ar trebui să mă spăl pe cap?”, „Ce şampon mă ajută să scap de această problemă?” …Îţi pui şi tu aceste întrebări destul de des? Află-le răspunsul acum!
 

1 Când e momentul să te îngrijorezi?

Dacă părul se îngraşă imediat după baie şi singura soluţie este să îl speli zilnic. În acest caz, cel mai bine ar fi să te adresezi unui dermatolog, care va putea depista cauza excesului de sebum. Nerezolvată, această problemă poate crea şi alte neplăceri cum ar fi mătreaţa. Ca să echilibrezi oarecum producţia de sebum, înainte de baie, masează-ţi scalpul cu suc proaspăt de lămâie, pentru a stimula circulaţia sângelui.

2 Ce şampon poate rezolva problema?

Evident, cele mai indicate şi, de altfel, prima alegere în acest caz, sunt şampoanele cu formulă uşoară, special creată pentru tratarea problemelor părului gras, mai exact cele pe bază de plante sau extracte de citrice. În plus, majoritatea acestor produse conţin agenţi speciali care dau şi menţin volumul părului. Şamponează-ţi părul de două ori succesiv, lasă produsul 1-2 minute să acţioneze, abia apoi începe un masaj delicat al scalpului de la frunte spre ceafă. Clăteşte-ţi părul din abundenţă, iar la finalul băii mai clăteşte-te o dată şi cu oţet de mere. Pentru că argila absoarbe foarte bine substanţele grase, o poţi folosi sub formă de mască, din când în când.

3 De ce se îngraşă părul?

În primul rând, nu părul se îngraşă, ci scalpul. Este un fenomen normal, întrucât în zona feţei şi a scalpului glandele sebacee sunt mai numeroase. Producţia normală de sebum are rolul de a proteja scalpul, datorită acţiunii antibacteriene şi de a hidrata firele de păr. Însă e cu adevărat neplăcut când părul se îngraşă repede şi mult, imediat după baie. Cu această problemă se confruntă mai ales cei cu ten gras sau cei care trec prin schimbări hormonale. De asemenea, chiar dacă scalpul nu este gras sau producţia de sebum excesivă, persoanele cu păr drept se plâng mai des de această problemă, spre deosebire de cele cu păr ondulat, pentru că pe părul drept sebumul se transportă mult mai uşor. La fel, tinerii sunt mai afectaţi de problema părului gras.

4 E indicată folosirea uscătorului?

Da, pentru că reuşeşte să îi dea părului un plus de volum. Totuşi, foloseşte-l la viteza cea mai mică, pentru că folosirea la o viteză mare stimulează producerea de sebum. Aplică şi spumă pentru volum, pentru că ridică uşor rădăcinile firelor de păr.

5 Stilul de viaţă are efect asupra ritmului de îngrăşare a părului?

În general, cauzele îngrăşării scalpului sunt de natură hormonală sau ereditară. Totuşi, un stil de viaţă dezordonat, oboseala sau alimentaţia dezechilibrată vor afecta buna funcţionare a organismului. Nu uita că de bază sunt fructele şi legumele şi produsele nutritive, dar sărace în grăsimi.

6 Există remedii naturale?

Da, şi se numără printre cele mai bune tratamente împotriva părului gras. Iată unul cu efect garantat: amestecă aproximativ o cană din şamponul tău zilnic cu o linguriţă de gel pur de aloe vera (luat direct din frunze de aloe) şi cu o lingură de suc proaspăt de lămâie. Aplică amestecul pe păr, masează tot scalpul, apoi clăteşte-te bine.

7 Simpla trecere a mâinii prin păr accelerează îngrăşarea lui?

Deşi la prima vedere s-ar părea că acesta este unul dintre motivele pentru care părul se îngraşă mai repede, ei bine, atingerea repetată a părului nu poate stimula producerea de sebum. Ceea ce se întâmplă de fapt este că, prin acest gest, se transportă mai repede substanţele grase, pe toată lungimea părului, de unde apare şi aspectul de păr „uleios”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro