Si tatii au ceas biologic

De Unica.ro, pe

Se zice ca marimea (nu) conteaza. O intrebare justa este daca varsta e cea care conteaza pentru un viitor tatic? Mai nou, taticii au intrat sub lupa cercetatorilor.
Tot mai multe studii incearca sa afle cat este de importanta varsta unui barbat in conceperea unui copil. Intr-un fel, era de asteptat pentru ca, din 1980 si pana acum, paternitatea barbatilor intre 35 si 49 de ani a crescut cu 40%, in timp ce tatii sub 30 de ani s-au imputinat cu 20%. Argumente sunt de ambele parti: atat ca varsta mai inaintata a tatalui produce unele riscuri la fat, cat si ideea ca nu exista dovezi clare in acest sens, deocamdata. Pe langa implicatiile medicale, nu sunt de neglijat nici aspectele psihologice care apar in situatiile in care tatal este mai in varsta.

Rolul lui tati


Trendul tatilor mai tomnatici e si in atentia psihologilor. Exista o serie de aspecte care se refera atat la roluri, cat si la relationarea unui tata mai varstnic cu copilul sau, la implicarea in grija si educatia acestuia. Exista riscul ca unele roluri sa fie intelese si asumate gresit. E cazul rolurilor de tata si bunic atunci cand diferentele foarte mari intre generatii creeaza o si mai mare distanta psihologica fata de copil.

De asemenea, apare posibilitatea de a nu se instala complexul lui Oedip (faza necesara pentru depasirea conflictelor psihice specifice perioadei), iar baiatul risca sa ramana in acest conflict pana mai tarziu, pentru ca tatal nu prezinta „competitivitatea” de care are nevoie.

La fel, se poate ca un tata in varsta sa schimbe raportarea baiatului la persoanele de varsta similara cu tatal si sa creeze confuzie pentru raportarea fata de alte varste. De aceea e important sa aiba, inca de mic, contacte sociale variate. Fetita unui tata mai in varsta va fi mai alintata si, probabil, va aprecia la un barbat calitati precum intelepciunea si blandetea.

Nu-i de bine…


Influentele in implicarea si cresterea copilului din partea unui tata mai in varsta nu sunt nici putine, nici doar bune, sau doar rele. In contul influentelor negative se poate ca un tata mai in varsta sa fie diferit in ceea ce priveste disponibilitatea pe care o are fata de cresterea unui copil.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!