Masturbarea în cuplu: pro sau contra?

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Miercuri, 31 mai 2017, 19:06

Chiar dacă am renunţat să mai credem că provoacă acnee sau păr în palmă şi am căzut de acord că este chiar un obicei sănătos, masturbarea încă stârneşte controverse…
… în rândul cuplurilor! Atunci când o  practici, dar eşti implicată într-o relaţie sau la polul opus, iubitul tău o face, e posibil să apară un conflict în cuplu. Unii văd masturbarea ca pe o formă de infidelitate sau ca pe o dovadă a faptului că celălalt nu este satisfăcut cu viaţa sexuală de cuplu.

Masturbarea, mai populară în rândul cuplurilor căsătorite

Se preconizează că între 70 şi 95% din populaţia adultă de pe glob se masturbează. Dintre cei implicaţi în relaţii monogame se autosatisfac 40% dintre bărbaţi şi 30% dintre femei. Se pare că în cuplurile căsătorite obiceiul este mai popular: 72% dintre soţi o fac şi 68% dintre soţii.

Masturbarea corelată cu viaţa de cuplu a început să fie privită cu ochi buni încă din anii ’50, atunci când Alfred Kinsey susţinea că femeile care se masturbează înainte să se căsătorească îşi măresc şansele să atingă orgasmul în contactele sexuale cu soţul.

Argumentele pro şi contra ale specialiştilor

Ai zice că de atunci şi până acum masturbarea ar fi primit acceptul tuturor chiar şi când este practicată fiind într-o relaţie.

Lucrurile nu au evoluat însă în această direcţie, în prezent fenomenul fiind la o răscruce de drumuri… sau păreri.

Psihologul Willard F. Harley consideră că masturbarea în cuplu este văzută diferit de femei şi bărbaţi:

„Majoritatea femeilor tind să ceară partenerului exclusivitate pe plan sexual şi văd masturbarea ca pe o formă de infidelitate. Bărbaţilor în schimb nu le pasă dacă iubitele lor se uită la poze indecente cu alţi bărbaţi pentru că trag concluzia că au şi ei liber să admire alte femei.”

O atitudine critică vis-à-vis de partenerul tău care se masturbează este consideră de terapeutul Stanton Peele o încălcare a dreptului său de a găsi satisfacţia.

„Uneori oamenii implicaţi în relaţii consideră că au căpătat autoritatea de a-i dicta celuilalt cum să se comporte din punct de vedere sexual şi nu numai. De aceea masturbarea este imputată unor parteneri”, consideră doctorul Louanne Cole Weston, expert în sexologie şi relaţii de cuplu.

Specialistul mai adaugă că este total nerealistic să speri că eşti singura femeie din fanteziile sale sexuale.

Harley nu este însă de acord cu această indepedenţă sexuală a gândurilor, considerând că orice impuls sexual ar trebui împărtăşit partenerului, pentru o relaţie mai erotică şi romantică.

Aşadar, experţii, sexologi sau psihologi, nu se pun de acord cu privire la masturbarea în cuplu. Ei îţi pot spune însă când este ea benefică şi când nocivă. În acest fel tu poţi lua cea mai bună decizie pentru tine şi relaţia de cuplu.

Când este masturbarea benefică pentru cuplu

Weston consideră masturbarea o opţiune binevenită în cuplu atunci când unul dintre parteneri nu este disponibil din cauza unor factori precum: distanţa fizică, oboseala, o boală sau recuperarea după o sarcină. Expertul este pro masturbare atunci când există diferenţe de libido în cuplu, situaţie des întâlnită.

Într-un cuplu adesea unul dintre parteneri doreşte mai mult sex, iar celălalt mai puţin. Astfel, sexul devine o frustrare pentru primul şi o obligaţie pentru celălalt.

„Este aproape imposibil să-i satisfaci celuilalt toate poftele. Masturbarea vine şi rezolvă acest dezechilibrul, astfel că frecvenţa cu care faceţi sex nu va mai provoca nemulţumiri niciunei tabere”, explică Weston.

Alţii sexologi consideră că masturbarea aduce beneficii cuplului atunci când partenerul ia parte la eveniment şi învaţă din ceea ce vede.

Când este masturbarea nocivă pentru cuplu

În mod evident, masturbarea poate avea şi efecte negative asupra cuplului dacă ea tinde să înlocuiască experienţele sexuale în doi. Partenerii nu trebuie să evite sexul împreună, doar pentru că masturbarea reprezintă o metodă mai uşoară şi mai sigură de atingere a satisfacţiei sexuale, consideră terapeutul Stanton Peele.

Aşadar, practicată cu măsură, masturbarea nu reprezintă un pericol pentru viaţa de cuplu. În unele cazuri ea este chiar benefică, aşa că dacă iubitul tău are un libido mai mare decât al tău, faptul că se masturbează n-ar trebui să te îngrijoreze.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!