Mama nu poti fi decat cu inima

De Corina Buhagiar, pe

Daca ai un prichindel acasa, stii: una din preocuparile care au venit o data cu el este cum sa-i fac educatie micutului? Vrei sa aiba o personalitate puternica, dar sa nu fie un obraznic.

Vrei sa-i dezvolti creativitatea, dar daca se poate fara sa devasteze toata casa. Ti-ai dori sa fie atent si cuminte, dar fara sa devina un papa-lapte… Simti ca psihicul lui e volatil si maleabil, iar la tine, mama lui, e cel mai sensibil. Si asta iti aduce o responsabilitate uriasa pe umeri. Cum faci?…

Sfaturi despre cum sa-ti educi copilul sunt o multime: de la rude, prieteni, televizor, internet, carti… Asta n-ar fi rau, daca n-ai gasi atatea contradictii! Nici nu mai stii pe cine sa crezi. Si-ti vine sa arunci toate aceste sfaturi si sa iti urmezi, pur si simplu, inima. Stii ceva? Eu cred ca asta e cea mai buna metoda!

O medalie cu doua fete


De curand discutam cu o prietena, mama a unui baietel inteligent si dezghetat de vreo 4 anisori. Ne consultam reciproc „tu cum iti educi copilul”. Si mi-a povestit o teorie mai noua a unui psiholog francez. Cica ar trebui sa iti faci un fel de medalie, pe o fata sa scrii „mama” si pe cealalta „mamica”.

Maiestria parintelui consta deci in a descoperi cand trebuie sa faci pe „mama” – adica sa-ti impui autoritatea in fata copilului, si cand pe „mamica”, adica sa fii blanda si permisiva. Mi se pare mie, sau asta semana mai mult a banc? De parca copilul s-ar uita pe piepul tau sa vada: e fata rosie in sus? Ok, hai sa stau cuminte, ca nu-i de glumit. Sau vede fata verde si-si zice „ura… acum fac ce vreau!”.

Chiar si daca medalia ar fi doar imaginara, tot se bate cap in cap cu teoria altor psihologi care afirma ca alternanta „permisiv-autoritar” ii bulverseaza pe copii chiar mai rau decat aplicarea constanta a unei singure „fete”. Si la ce concluzie am ajuns? Ca e absurd sa incerci sa alegi cu mintea. Sa hotarasti, in gand, pe criterii rationale, e momemntul sa fii mama sau e momemntul sa fii mamica.

Alege cu inima


Mai bine il urmezi pe Blaise Pascal care spune: „Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste”. Mi se pare obositor sa analizam, la nesfarsit, asta cum si ailalata cum… Ma numar printre mamele obsedate. Citeam cu nesat tot ce prindeam in domeniu, doar doar imi imbunatatesc tehnica de mama, in timp ce copila mea tanjea langa mine dupa mai multa atentie.

Cand am realizat absurditatea situatiei am lasat cartea din mana si m-am aplecat spre ea, pur si simplu, cu atentie si afectiune. Activarea intuitiei feminie si a empatiei – nu atat de stiitifice si cuantificabile cum le-ar placea domnilor psihologi, dau rezultate mult mai frumoase, cu efort mai mic. Daca e sa aplici totusi niste reguli, ele sa fie acestea trei:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!