De ce faci mai puţin sex când eşti căsătorită

De Stela Moisescu, pe

Unii experţi denumesc căsnicia acea medie de 10 tăvăleli în aşternut pe an sau chiar mai puţine. Din păcate vorba are un mare sâmbure de adevăr, fenomenul căsniciilor…
… lipsite de sex fiind foarte comun pe plan mondial.

Unul din patru cupluri căsătorite se confruntă cu această problemă. În urmă cu o lună The New York Times titra că 15% dintre cei căsătoriţi nu au mai făcut sex de mai bine de şase luni.

Doctorul Adam Sheck precizează că jumătate din cuplurile pe care el le tratează nu au mai făcut sex de cel puţin un an de zile.

Motivele pentru care cuplurile căsătorite fac mai puţin sex

„O mare parte dintre pacienţi au peste 40 de ani şi evită raporturile sexuale din cauza schimbărilor fiziologice din acest prag al vieţii, cum ar fi menopauza”, descrie doctorul Sheck.

În principal, cei pe care Sheck îi tratează au mari probleme de comunicare. „Dacă nu discută liber despre sex, experienţa profesională mi-a confirmat că nu vorbesc deschis unul cu celălalt în general!” De aceea, apar probleme de intimitate, iar partidele de sex se răresc.

Alte motive pentru care cuplurile fac mai puţin sex sau îl evită cu totul când sunt căsătorite sunt şi venirea pe lume a copiilor, redundanţa partidelor de sex sau plictiseala.

Alteori dezinformarea este de vină. Cuplurile nu înţeleg mecanismele libidoului şi ale fazelor din timpul sexului, cum ar fi excitarea şi orgasmul. Nu se bucură de sex, pentru că nu experimentează suficient, astfel încât să afle ce le place şi ce nu în pat. Partenerii nu iau atitudine cu privire la propria sexualitatea şi aleg să o ignore.

Privarea de somn şi stresul sunt doi duşmani puternici ai vieţii sexuale. Cei căsătoriţi dorm în acelaşi pat, au copii, muncesc mai mult pentru bunăstarea familiei. Aceşti factori afectează calitatea somnul, dar şi starea de spirit.

Doctorul Sheck mai precizează printre motive şi faptul că partenerii privesc problemele sexuale, precum disfuncţia erectilă şi menopauza ca probleme individuale, nu de cuplu. Cu alte cuvinte, apar reproşurile şi sentimentele de vinovăţie, în loc să se acţioneze în echipă, către rezolvarea problemei respective.

Psihoterapeutul Tina Tessina consideră însă că altele sunt cele mai comune motive pentru care cei căsătoriţi nu mai fac sex: „Unul dintre parteneri se simte rănit, a fost refuzat de prea multe ori, a devenit prea ocupat sau neglijent cu celălalt sau există probleme de comunicare în cuplu.”

Sexologul Judith Steinhart precizează şi ea care sunt motivele întâlnite în experienţa sa profesională şi pune o întrebare extrem de interesantă. „Lipsa de încredere în celălalt, problemele financiare, neînţelegerile sau creşterea copiilor influenţează viaţa sexuală de cuplu. Întrebarea este dacă abstinenţa cauzează aceste probleme sau dacă problemele mai sus menţionate sunt cele care pun capăt sexului în căsnicie.”

Iată cum îţi poţi recăpăta pofta de sex în 5 paşi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!