Cum îţi consolezi prietena după o despărţire

De Stela Moisescu pe

Ştii din proprie experienţă că, uneori, consolările prietenelor nu sunt foarte inspirate, chiar dacă intenţiile lor sunt lăudabile. Decât să te pierzi şi să spui cele mai nepotrivite lucruri…
… atunci când prietena ta s-a despărţit de iubitul ei, mai bine afli de pe-acum ce replici o vor ajuta să treacă mai uşor peste şi care îi vor adânci suferinţa.

„Îmi pare rău pentru cele întâmplate”, nu „Lasă că se întoarce el la tine”

Recunoaşte-i verbal decepţia şi fă-o să înţeleagă că eşti alături de ea în aceste momente dificile. Faptul că îi minimalizezi problema şi îi spui că sigur o să se împace cu el, nu o va ajuta. În plus, gândeşte-te cum vei pica, dacă previziunile tale optimiste nu se adeveresc.

Este important ca ea să conştientizeze despărţirea şi să se concentreze pe viitorul ei, nu pe cum îl poate aduce înapoi.

„Ştiu prin ce treci, aşa că te ajut cum pot”, nu „Of, exact aşa mi-a făcut şi mie Xulescu şi m-am simţit atât de…”

Ţine minte, victima este prietena ta, nu tu. Chiar dacă problema ei actuală seamănă izbitor cu una prin care ai trecut şi tu (să zicem ca amândouă aţi fost înşelate) nu e cazul să dezgropi morţii şi să pui accentul pe ce ai simţit tu.

În schimb, o va ajuta să îi spui cum ai trecut peste, precizând că înţelegi exact ce simte ea acum. Dă-i însă sfaturi practice, orientate pe viitorul ei, nu trecutul tău.

„Nu v-aţi potrivit în multe aspecte”, nu „Era un idiot care, oricum, nu te merita”

Motivele pentru care relaţiile se destramă ţin de ambii parteneri, nu doar de defectele unuia dintre ei. Dacă îl jigneşti pe fostul ei iubit, va încerca să îţi explice că şi ea a avut partea ei de vină, mai rău, o determini să îţi înşire părţile lui bune. O face pentru a-ţi justifica ţie, dar şi ei, de ce a petrecut tot acest timp cu el. Nu vrei să o aduci în acest stadiu, căci suferinţa ei va căpăta proporţii mai mari.

În schimb, o poţi ajuta să vadă unde nu se potrivesc cei doi, dacă ştii detalii despre relaţia lor. Îi poţi evidenţia că relaţia lor nu avea sorţi de izbândă dacă el pleca din ţară sau dacă nu îşi doreşte copii. Spune-i că orice despărţire este jutificată, dacă ştii că nu poţi face compromisurile necesare pentru a rămâne cu el.

„Nu s-a terminat lumea cu el”, nu „Mai sunt alţi peşti în baltă”

Acum, când suferă, nici nu concepe să testeze calitatea pieţei bărbaţilor singuri. Ea îl vrea pe EL, nu pe altcineva, aşa că doar o va enerva sugestia să caute pe cineva mai bun.

Îi poţi spune însă cu gentilitate că fericirea ei nu depinde de fostul iubit. Încurajeaz-o să se bucure de viaţă, prin alte mijloace în afara de cele amoroase. Din nou, va trebui să fii activă, să o scoţi din casă, să o duci la un salon de înfrumuseţare sau la un curs de gătit. Nu poţi suplini sentimentul de singurătate care a năpustit-o, dar îi poţi lua gândul de la el cu diferite activităţi.

„Despărţirea este un nou început”, nu „Relaţia voastră nu avea nicio şansă, oricum”

Chiar dacă a făcut câteva greşeli pe care le-ai remarcat la vremea respectivă, nu are sens să evidenţiezi faptul că tu ai avut dreptate. Axează-te mai degrabă pe ce ar putea ea să îmbunătăţească pe viitor.

Şi nu uita. Uneori prietena ta nu are nevoie decât de o îmbrăţişare sau de un cocktail. Oferă-i-le fără să mai spui nimic.

Îi mai poţi sugera prietenei tale să asculte aceste melodii optimiste, care îţi redau zâmbetul după o despărţire.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro