Copilul tău: Orice răsfăţ are şi dezvăţ

De Libertatea pentru femei pe

Îți iubești puiul și ai face orice pentru el? Ai vrea ca lui să nu îi lipsească nimic? Îți dorești ca el să aibă tot ce ți-ai dorit tu în copilărie și nu ai putut avea? Este normal, doar ești mamă!
Totuși, limita între bunele intenții și răsfăț este foarte mică și, uneori, a-l iubi nu înseamnă a-i da totul, ci a-l învăța să dea piept cu viața. Copiii prea alintați vor ajunge adulți cărora le va fi greu să accepte că nu pot avea tot ceea ce-și doresc. Totodată, unii nu își vor putea păstra serviciul, partenerul (partenera) sau prietenii, din cauza caracterului dificil.

Învață-l că trebuie să muncească pentru ceea ce-și dorește

Nu face tu totul pentru el pe motiv că este prea mic. Îi poți da responsabilități pe măsura vârstei lui. De exemplu, la trei ani, îl poți lăsa să încerce să-și lege singur șireturile, la patru-cinci, își poate strânge jucăriile. Bine, nu te aștepta la perfecțiune. Poate va trebui să mai strângi ceva după el, dar întâi lasă-l să facă el ce poate, fără să-l ajuți sau să-l critici.

Lasă-l să și greșească, așa va învăța

În momentele grele, nu încerca să-l ferești cu totul de probleme sau să îi atragi atenția la altceva. Arată-i că se întâmplă și să nu îți iasă lucrurile exact cum ai vrut tu, dar că nu este sfârșitul lumii. Poate să se simtă trist, supărat, dar învață-l că acestea sunt sentimente normale. Trebuie să mergem mai departe și să încercăm să nu repetăm greșelile.
Copilul tău: Cât de important este tatăl în educaţia lui

Stabilește reguli clare și un program de care să vă țineți

Chiar dacă nu-ți vine să crezi, copiii au neapărat nevoie de un program clar și de reguli, ceea ce le dă stabilitate. Vor fi mai greu de impus, mai ales dacă nu ai făcut asta când era mai mic, dar, cu timpul, se va obișnui. Fii fermă cu regulile pe care le-ai stabilit, dar ai grijă să nu fie prea multe sau imposibil de îndeplinit.

Răsplătește purtarea bună

Dacă nu îi dai atenție decât atunci când plânge și îi cumperi imediat un lucru dacă face o criză de nervi în magazin, va învăța că numai așa poate obține ceea ce își dorește. Nu îi da ceea ce îți cere atunci când nu se poartă corespunzător. Treci peste jena pe care o ai față de oamenii din jur sau de dorința de a scăpa odată de țipetele celui mic. În schimb, arată-i că îl apreciezi când se joacă de unul singur în liniște sau când te-a ascultat. Totodată,  recompensele nu trebuie să fie mai mult cadouri. Legătura dintre voi și timpul petrecut împreună ar trebui să fie mai importante.
Copilul tău: Îi controlezi sau nu anturajul?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Ce este embolia cu lichid amniotic - de ce apare și cum se manifestă

Ce este embolia cu lichid amniotic - de ce apare și cum se manifestă