8 martie: întâi Ziua Mamei, mai apoi a femeii

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Marți, 19 noiembrie 2019, 13:12

Orice mama îşi vede propriul copil cel mai frumos, cel mai deştept, pe scurt, cel mai cel! Aşa am crescut şi eu, văzându-mă prin ochii mamei care nu mai contenea…
… cu laudele atunci când venea cineva în vizită. În privat însă, mă  impulsiona şi îmi spunea că am un potenţial măreţ, dar încă nu mi-am atins ţinta.

De 8 martie sărbătorim Ziua Femeii şi ne aşteptăm iubiţii cu flori şi bomboane delicioase de ciocolată, uitând pentru o fracţiune de secundă că mama ne-a format să fim femeile de astăzi. De aceea propun să ne îndreptăm privirea de la 8 martie ca fiind Ziua Femeii, deci ziua noastră şi să ne amintim că atunci când eram de-o şchioapă, 8 martie era pentru fiecare Ziua Mamei!

Poate că am trecut de etapa în care mergeam la librărie să cumpărăm hârtie creponată în diverse culori şi lipici pentru a face cea mai frumoasă felicitare mamei, dar suntem încă fiice şi merită să ne sărbătorim mamele cu aceeaşi inocenţă şi avânt. Aşa că ar fi frumos să oferim fiecare în dar mamei un buchet de flori, câte o floare pentru fiecare calitate pe care ea o are…

Mama este singura fiinţă care te iubeşte necondiţionat. Oricât ai supăra-o, nu o dezamăgeşti niciodată. Chiar dacă te critică sau nu este de acord cu drumul tău în viaţă îţi va bătători calea cum ştie ea mai bine, pentru ca tu să păşeşti lin.

Mama îşi dă seama întotdeauna când te apasă ceva şi îţi oferă sprijinul, dar şi spaţiul de care ai nevoie. Te surprinde mereu cu cele mai relevante sfaturi, chiar dacă nu cunoaşte în întregime subiectul. Ea îţi arată că intuiţia feminină există şi poţi chiar să excelezi la ea. Mama reuşeşte cu două vorbe să îţi provoace revelaţii în legătură jobul sau iubitul tău.

Ea este cea care ştie să ţină cel mai bine un secret, deci singura în care poţi avea încredere oarbă.

Orice mamă îşi doreşte să fie cea mai bună prietenă a fiicei sale, chiar dacă intenţia se ascunde cel mai adesea în spatele criticilor şi îndrumărilor pe care ea le oferă. Spre deosebire de prietena ta, mama nu spune niciodată „ţi-am zis eu” atunci când greşeşti, ci te alină până când te vindeci.

Mama înfăptuieşte în fiecare clipă un miracol pentru că îţi arată ce înseamnă spiritul de sacrifiu. Ar renunţa la orice, pentru ca tu să ai absolut tot ce îţi doreşti, chiar dacă nu îţi înţelege sau acceptă preferinţele. Adesea, ne gândim cu teamă că nu am putea fi atât de altruiste şi sufletiste precum e mama.

Dar mama nu ne învaţă doar ce înseamnă afecţiunea şi spiritul de sacrificiu. Ea reprezintă un model de iniţiativă, forţă şi decizie. Mama se ocupă de tot şi te lasă în primă fază cu impresia că fără ea nu te vei descurca în viaţă.  Totuşi ea te învaţă uşurel, uşurel cum să te ridici pe propriile picioare şi cum să păşeşti singură fără să cazi.

Mama te ajută în cele mai la limită situaţii, când simţi că ţi-ai pierdut motivaţia şi speranţa, căci numai ea ştie cum să îţi inspire curajul de care ai nevoie pentru a le regăsi.

Totuşi, nicăieri nu e ca la mama acasă, chiar dacă ai dobândit mult râvnita independenţă şi nu îţi lipseşte nimic.

Unoeri nu înţelegem căile mamei şi ne supărăm. Dar ghici ce? Ea este singura care ar risca să scadă în ochii tăi, doar pentru a te ghida pe drumul cel bun. Mama trece cu vederea orice reproş primit şi de aceea este femeia pe care o rănim cel mai mult. Ne este foarte uşor să-i repezim pe aceia care nu se supăra pe noi, căci ne iubesc necondiţionat…

Aşadar, orice mamă reprezintă un model de inspiraţie, un motiv de admiraţie, un umăr de consolare, un ghid de îndrumare, o rază de speranţă! Pentru toate acestea un simplu „La mulţi ani!” de 8 martie pare puţin… nu în ochii ei, dar în ochii noştri da! Fiecare zi merită sărbătorită în cinstea mamei!

Învață și tu una dintre aceste poezii despre mama!
Foto:
Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!