Jeanşii cu aspect uzat revin în modă

De Andra Pecingina, pe

Jeanşii rupţi, chiar franjuraţi pe latul piciorului devin pentru primăvară cea mai chic modalitate de a fi în tendinţe. Ralph Lauren, Dolce&Gabbana, Chloe, Stella McCartney …
… şi mulţi alţi creatori de modă au dat din nou materialului secolului un şarm aparte prin aspectul uzat.

Diferenţa între 2010 şi 1980? Nu pare foarte mare dacă privim situaţia economică şi politică, însă marea diferenţă între decade este că în 1980 femeile nu ar fi plătit o sumă astronomică pe o pereche de jeanşi gata rupţi de către un designer sau producător. Nu, moda jeanşilor cu aspect uzat porneşte chiar de la jeanşi uzaţi, cu istorie şi patină atât de fermecătoare încât a declanşat o tendinţă internaţională.

Să recapitulăm pe scurt deceniul 2000-2009 în ceea ce priveşte tendinţele pentru materialul de care nu ne putem lipsi în garderobă:  în timpul decadei talia foarte joasă a devenit extrem de populară, chiar dacă pentru fuste şi pantaloni din alte materiale talia înaltă a căpătat teren.

În 2002 au fost în vogă jeanşii fără buzunare aplicate, în 2004 au venit „la putere” jeanşii de un albastru foarte închis, pentru ca în vara 2009 să revină în tendinţe blugii prespălaţi ai anilor ’90.

În primăvară poartă jeanşi skinny cu botine sau pantofi cu vârful uşor ascuţit, iar în timpul verii alege pantaloni scurţi, fuste şi rochii de nuanţe variate de albastru, alb, indigo.

Anii ’80 sunt punctul de pornire al acestui trend şi al multor alte tendinţe care au acaparat lumea modei în ultimele două sezoane. Pantaloni, jachete, fuste şi rochii din denim cu aspect uzat, deteriorat au apărut pe podium în 2009 şi acum 2010.

Jacheta din denim a luat doar cateva forme noi in ultimii ani: cu guler tip tunica, stil clasic sau tip sacou army cu diverse aplicatii trendy. Poart-o cu rochii mini cu imprimeu floral mic, în stilul anilor ’70.
Jeanşii cu aspect uzat revin în modă
Skinny jeans sau boyfriend jeans, acestea sunt cele două forme în care vei regăsi pantalonii preferaţi.  Mărturisesc cu ruşine că în această iarnă cu greu am renunţat ocazional la „uniforma” formată din jeanşi skinny şi cizme rock, dar abia aştept venirea primăverii pentru a relua modelul mai larg rulat pe gleznă cu pantofi şi sandale cu toc foarte înalt, alături de un sacou într-o culoare puternică şi feminină. La fel de interesantă mi se pare ideea de a purta jeanşi skinny aproape albi cu efectul de culoare indigă ieşită la spălat alături de o jachetă din piele caramel sau negru.

Încearcă şi stilul propus de cei de la Dolce&Gabbana, salopeta din denim cu pantalon scurt şi fără bretele, o piesă foarte confortabilă şi sexy pentru vara 2010. Salopeta  devine potrivită şi pentru primăvară daca ştii să o accesorizezi corect. Combin-o pe timp mai rece cu cardigan lung tricotat şi botine cu toc conic şi platformă.

Designerii propun modele uşor de purtat de cămăşi din denim pentru noul sezon. Acestea sunt piese mai dificile pe care vă propun să le combinaţi cu o fustă mini sau pantaloni scurţi din piele neagră şi pantofi cu toc înalt.

Iată şi câteva piese din denim cu aspect uzat pe care le vei găsi în magazine!

Jeanşii cu aspect uzat revin în modă
Foto: Imaxtree, PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro