Începe vara cu o piele netedă şi catifelată. Descoperă avantajele şi dezavantajele fiecărui mod de îndepărtare a firelor de păr nedorite, află trucurile care te ajută să eviţi durerea şi să obţii un efect de durată, dar şi cât de mult e prea mult, în ce priveşte epilarea.
Metodele de îndepărtare a părului sunt numeroase. Indiferent că realizezi acest procedeu acasă sau la un salon de specialitate, este bine să ţii cont de câteva sfaturi, iar cosmeticiana Ana Albu ne-a spus ce presupune fiecare variantă.
Crema epilatoare Prezintă dezavantajul că produsele chimice din compoziţie pot fi toxice, iar unele fire pot creşte sub piele. Este o metodă rapidă, dar necesită efectuarea unui test alergenic înainte.
Epilarea cu ceară caldă Se foloseşte un amestec format din ceară de albine şi sacâz. Efectul poate dura între 3-5 săptămâni, în funcţie de fiecare persoană. Procedeul e destul de dureros şi este nevoie de timp ca pielea să se adapteze, însă efectele neplăcute se vor diminua treptat, deoarece firele de păr vor deveni mai fine şi se vor smulge mult mai uşor.
Epilarea cu ceară de unică folosinţă Se foloseşte un aparat care încălzeşte ceara şi benzi de hârtie pentru îndepărtare.
Epilarea facială cu ceară rece În comerţ se găsesc benzi speciale de ceară rece pentru epilarea zonei de deasupra buzei superioare. Banda cerată se încălzeşte în palme prin frecare şi apoi se aplică pe pielea bine curăţată.
Epilarea definitivă Se efectuează la saloane de specialitate, iar persoanele care realizează această operaţiune au nevoie de o instruire specială şi de licenţă. Totuşi, această metodă nu este „pe viaţă”, ci de durată mai îndelungată, având în vedere că pot creşte alte fire de păr pe zona respectivă.
În timpul menstruaţiei, activitatea bulbului pilos este încetinită, iar în cazul în care epilarea se face în această perioadă sau imediat după, efectul este de mai lungă durată. Înaintea menstruaţiei pielea este mai sensibilă la durere, iar smulgerea părului provoacă mai multă suferinţă. De asemenea, cu câteva zile înainte, poţi aplica pe piele o cremă cu proprietăţi exfoliante, deoarece dacă pielea este perfect curată şi netedă, ceara aderă mai bine. În plus, creşterea părului depinde de diverşi factori, contând pilozitatea fiecărei persoane în parte, inclusiv anotimpul (în timpul verii, firele cresc mai repede).
EPILAREA CU APARATUL DE RAS
Este cea mai răspândită metodă care se realizează la domiciliu, este rapidă şi comodă. Însă, firele de păr cresc după 2-3 zile, devin mai aspre şi în timp se îndesesc.
► EVITĂ RISCURILE
► Nu atinge semnele din naştere, aluniţele sau negii. ► Nu epila cu ceară şi nu smulge cu penseta firele de păr din aluniţe sau din jurul areolei mamare. ► Nu te epila cu două, chiar trei ore înainte sau după saună. ► Nu folosi deodorant cu alcool în următoarele 4 ore după ce ai epilat axila (sau dacă este necesar foloseşte un deodorant fără alcool). ► Nu te expune la soare sau la solar timp de 24 de ore după epilare sau, dacă nu poţi evita acest lucru, foloseşte o cremă solară cu un grad crescut de protecţie.
► INGHINAL, TOTAL SAU PARŢIAL?
Fiecare optează pentru varianta care i se potriveşte. Chiar dacă nu putem suporta durerea provocată de epilarea în zona inghinală sau am avut experienţe neplăcute în trecut, modul de epilare în această zonă depinde doar de noi. „Epilarea inghinală totală este permisă, nu afectează flora vaginală sau vulva. Pericolul îl prezintă metoda de epilare cu ceară refolosită, deoarece poate duce la apariţia de pustule, de mici bubiţe, care sunt date de un microb remanent în acea ceară. De asemenea, şi epilarea cu lama este periculoasă, deoarece poate duce la foliculită (rădăcina firului de păr nu este eliminată şi ea se poate infecta). Epilarea cu cremă sau cu ceară de unică folosinţă sunt cele mai sigure, deoarece nu cauzează infecţii. Totuşi, atenţie la folosirea cremei epilatoare care poate provoca iritaţii din cauza compuşilor chimici pe care îi conţine”, ne avertizează cosmeticiana Ana Albu.
Foto: Northfoto