Pudră sau fond de ten? Ce să alegi în funcţie de tipul tenului

De Lumea Femeilor pe

Vrei o piele catifelată, fără cusur, protejată de soare, frig sau praf? Foloseşte fond de ten, pudră sau pe amândouă. Alege produsul în funcţie de tipul tenului şi de caracteristicile sale
Ideea conform căreia fondul de ten sau pudra strică pielea este veche, de pe vremea când cosmeticele conţineau ingrediente dăunătoare, (unele chiar toxice). Machiajul simplu, de zi cu zi, nu distruge tenul, deoarece conţine filtru UV şi protejează pielea. Secretul e să alegi formula potrivită tipului tău de ten: există fonduri de ten cu emolienţi – pentru tenul uscat, fonduri de ten echilibrate – pentru ten mixt şi fonduri de ten cu acid salicilic – pentru ten gras. Daca ai ten mixt, utilizează două tipuri de produse.

Cum foloseşti fondul de ten

Criteriul este cel de acoperire, în strat subţire. O dată ce ai găsit fondul de ten potrivit, e greu să îl înlocuieşti. Pentru a face o alegere bună, ţine seama de tipul tău de ten.
Dacă ai pielea uscată. Optează pentru fondul de ten tip cremă, onctuos, bogat în agenţi hidratanţi şi substanţe nutritive care dau supleţe pielii şi împiedică evaporarea apei. Evită formulele pudrate care dau un aspect artificial pielii uscate.
Dacă ai pielea grasă. Alege texturi matifiante, pudrate, care conţin agenţi absorbanţi şi elimină strălucirea. Evită texturile grase, gen cremă, care alunecă pe pielea ta deja bogată în sebum.
Dacă ai pielea mixtă. Foloseşte fluide şi creme cu tentă colorată care matifiază zonele grase (frunte, bărbie), hidratând zonele mai uscate. Evită formulele gen cremă, care încarcă pielea.
Dacă ai pielea deshidratată. Adoptă formule cremă sau hidratante fără ulei, care conţin agenţi protectori şi activi ce menţin nivelul optim de hidratare a pielii. Evită fondul de ten pudră – sporeşte deshidratarea pielii.

Cum foloseşti pudra

Utilizarea pudrei este mult mai simplă decât a fondului de ten. Alegerea produsului şi modul de utilizare contează mult dacă vrei un rezultat perfect. Depinde de tipul de ten.
Dacă ai pielea mixtă sau grasă. Pudra pulbere aduce luminozitate şi matifiază tenul, cu condiţia să fie bine curăţat şi fără imperfecţiuni. Fiind însă volatilă, se estompează treptat de-a lungul zilei. De aceea, trebuie retuşată permanent.
Dacă ai riduri sau riduri fine. Dă-te cu pudră doar în părţile bombate ale feţei (obraji, nas, bărbie, frunte), evitând conturul ochilor şi al gurii, căci accentuează ridurile.
Dacă ai pielea uscată sau deshidratată. Pudra se aplică cu o pensulă groasă sau cu un pămătuf pe toată faţa, începând din zona T (bărbie, frunte, nas). Este unica situaţie în care utilizarea prealabilă a unui fond de ten se impune.

Idei preconcepute despre fondul de ten

Deseori auzi replici diverse privind utilizarea fondului de ten. Sunt sau nu adevărate? Citeşte şi vei afla!
E mai închis la culoare. Fals! Dacă alegi nuanţa potrivită (un semiton diferenţă), nici nu se vede că eşti dată cu fond de ten. Înainte de a face alegerea, aplică puţin fond de ten pe dosul palmei. Această zonă este mai apropiată de cea a feţei.
Pielea nu respiră. Fals! Înseamnă că nu ai mai folosit un fond de ten de mult. Texturile actuale conţin formule uşoare, cu uleiuri volatile. Nu lasă pe piele decât activi de îngrijire şi pigmenţi reflectorizanţi. Dacă ai vreo clipă senzaţia de „mască”, atunci fondul de ten ales nu e cel potrivit
E greu de aplicat. Fals! Cel mai simplu mod de aplicare este cu ajutorul degetelor. Depune o cantitate în palmă şi încălzeşte-o pentru a se fluidifica. Începe din zona T şi întinde-o către exteriorul feţei. Pentru unele texturi e mai bine să foloseşti buretele, prin mişcări de tapotare.
Rezultatul nu este natural. Fals! Doar dacă foloseşti prea mult. Fără să mai ţinem cont de noua generaţie de produse care se confundă cu tenul, fiind aproape invizibile. Sau cremele care îţi colorează tenul. Conţin pigmenţi translucizi care se adaptează automat carnaţiei.

Texturile sub care găseşti fondul de ten

Stick
Perfect pentru pielea normală sau mixtă. Se aplică direct pe piele şi se poate retuşa pe parcursul zilei. Nu e potrivit pentru pielea uscată.

Compact
Are textură de fondantă şi alunecă pe piele, camuflând eficient micile imperfecţiuni. Bureţelul de aplicare trebuie spălat de câte ori este nevoie.

Fluid
Translucid şi uşor, formula sa se adaptează perfect diferitelor tipuri de piele. Se fac retuşuri dese în timpul zilei, fiindcă nu este prea rezistent.

Cremă
Este potrivit tenurilor uscate şi mature, căci le conferă supleţe. Ca să fii sigură că ţine cât mai mult, foloseşte o cremă de zi uşoară.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro