Caolinul, secretul tenului de porţelan

De Lumea Femeilor pe

Stă la baza celor mai fine porţelanuri, dar proprietăţile sale deosebite îl recomandă şi ca un aliat de nădejde pentru un ten frumos. Rezultat în urma degradării rocilor (mică sau granit), caolinul, care mai e cunoscut şi sub numele de argilă albă, este mai întâi extras din cariere speciale, apoi cernut şi uscat la soare sau în cuptoare speciale.

Argila albă, bună la toate

Ca şi alte tipuri de argilă, caolinul acţionează asupra pielii: pe de o parte, ca un burete care absoarbe excesul de sebum, pe de altă parte, ca un scotch natural care colectează impurităţile şi toxinele. Spre deosebire de argila verde, recomandată în special pentru tenurile grase, caolinul poate fi utilizat cu succes pentru toate tipurile de ten, chiar şi pentru cele mai sensibile. Mai puţin bogat în fier decât alte argile, el conţine, în schimb, siliciu, un compus chimic care îi conferă proprietăţi cicatrizante, calmante, dar şi remineralizante.

Măşti… de la simplu la compus

Cea mai simplă şi la îndemână metodă pentru a prepara o mască rapidă, dar polivalentă, este să diluezi argila cu apă, până obţii o pastă omogenă. O variantă mai sofisticată ar fi să amesteci argila albă cu o apă florală adaptată tipului tău de ten (de exemplu, pentru pielea sensibilă, o poţi combina cu apă de albăstrele sau de trandafir). Poţi, de asemenea, să amesteci argila cu un ulei vegetal de susan, de caise, dar şi să strecori câteva picături de ulei esenţial (lemn de trandafir – pentru pielea sensibilă sau arbore de ceai – pentru tenul mixt sau gras). Timpul de acţionare al măştii variază în funcţie de efectul pe care îl doreşti:
5 minute sunt suficiente, dacă o aplici doar pentru efect exfoliant; 10 minute – dacă vrei să elimini excesul de sebum şi toxinele; peste 15 minute – pentru accelerarea reînnoirii celulare şi pentru tonifierea tenului.

Ingredient în produse cosmetice

Spre deosebire de alte tipuri de argilă, caolinul se umflă uşor atunci când intră în contact cu apa. Datorită acestei particularităţi, el poate fi stabilizat în numeroase produse cosmetice. Astfel că poate înlocui talcul din fondurile de ten minerale sau din anumite creme de mâini. Este foarte apreciat şi ca ingredient în produse de igienă, precum deodorante sau geluri de duş, graţie proprietăţilor sale purifiante, dar şi faptului că lasă pe piele o peliculă fină, protectoare. Şi, nu în ultimul rând, îl poţi găsi în şampoane şi alte produse de îngrijire a părului, având un efect reparator asupra firelor casante şi deteriorate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Câți bani câștigă Delia pe o oră de cântat

Câți bani câștigă Delia pe o oră de cântat