S-a produs cea mai puternică explozie solară din ultimii ani (video)

De Nicoleta Galeteanu, pe

Soarele a provocat marţi dimineaţă cea mai puternică furtună magnetică din ultimii patru ani, în urma unei explozii solare care a eliberat în spaţiu o cantitate uriaşă de particule şi radiaţii spre Pământ.
Fenomenle de acest gen înregistrate în ultimii ani confirmă estimările astronomilor de la NASA care avertizează că activitatea solară va continua să crească continuu până în anul 2013, când forţa Soarelui va atinge apogeul.

Explozia solară, despre care se estimează că este cea mai puternică din ultimii 4 ani, a fost înregistrată pe 13 februarie şi s-a produs deasupra unei pete de pe suprafaţa Soarelui, descoperită recent.

Este una dintre cele mai periculoase explozii produse de corpul ceresc, întrucât razele X eliberate generează radiaţii ce pot afecta extrem de puternic sistemele de comunicaţii de peste tot în lume, iar efectul ar urma să fie resimţit în trei zile de la producerea sa, potrivit astronomilor.

În urma erupţiilor, Soarele eliberează cantităţi uriaşe de energie la o viteză fulminantă, iar fenomenul produce, pe lângă emisii de raze X şi radiaţii ultra-violete, „fâşii” de lumină vizibilă, în cazul exploziilor puternice.

Pe lângă tulburările provocate în câmpul magnetic al Pământului, furtuna magnetică dă naştere aurorelor boreale, cele mai spectaculoase fenomene astrale care se produc la poluri.

Urmăresteşte în materialul video de mai jos imagini spectaculoase surprinse de-a lungul timpului de sateliţii NASA.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!