Veneţia, oraşul pe care nu trebuie să-l ratezi

De Lumea Femeilor, pe

Singulară, excentrică, stranie, cosmopolită, exotică, enigmatică, decadentă, ireală. O mulţime de caracterizări pentru un singur oraş: Veneţia
În Veneţia, arhitectura e diferită de orice altă aşezare. Apa, aerul şi piatra intră în chiar compoziţia oraşului, dând naştere unei atmosfere minunate de parfum, forme şi culori, care pătrund în structura construcţiilor şi se revarsă pe canale.

Printre apele fluviului Brenta, cele ale lagunei şi valurile marii, să vizitezi Veneţia înseamnă să iei parte la istoria unei comunităţi ce a înflorit de-a lungul unui mileniu. Veneţia, aşa cum este ea astăzi, s-a născut în secolul IX. Un labirint, pentru cine nu o cunoaşte extrem de bine. Căci Veneţia este un oraş unic prin structură, origine şi stil de viaţă care, în fiecare an, atrage o mulţime de turişti.

De la Paşte şi până în octombrie, străduţele freamătă de lume, vizitatorii umplu muzeele şi bisericile, asaltează restaurantele şi terasele din Piaţa San Marco, hrănesc miile de porumbei care le mănâncă din palme. Gondolele se întrec pe Canal Grande, toţi vor să treacă pe sub Puntea Suspinelor, vaporaşele fac turul oraşului, de dimineaţa şi până în miez de noapte.

Dacă vrei să vizitezi un oraş-poză, aşa cum l-ai văzut în vederi, cel mai bine e să pleci primăvara şi vara. Atunci, la Veneţia, se organizează cele mai multe sărbători şi evenimente mondene, iar oraşul pare rupt din basme, plin de viaţa, aflat într-o continuă mişcare. Dar nici toamna şi iarna nu se lasă mai prejos. În noiembrie are loc o sărbătoare închinată Fecioarei Maria. În 1630, Veneţia a fost devastată de ciumă.

Autorităţile au hotărât atunci să ridice o biserică în cinstea Fecioarei, dacă epidemia va lua sfârşit. Aşa a fost ridicată biserica Santa Maria della Salute, un punct de atracţie pentru turiştii din întreaga lume.

Şi mai celebru e Carnavalul veneţian, care adună la sfârşitul lunii februarie zeci de mii de oameni, dornici să vadă măşti şi costume extravagante, în acest loc de întâlnire a Occidentului cu Orientul. Veneţia impresionează prin îngemănarea de culturi, culori şi ritmuri.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!