New York, New York…

De Lumea Femeilor pe

Oraşul care nu doarme niciodată, New York-ul, vibrează zi şi noapte. Aici atmosfera este mai cosmopolită decât în oricare altă parte a planetei
New York-ul se întinde semeţ de-a lungul coastei vestice a Atlanticului. Dacă vrei să-l străbaţi în lung şi-n lat, ai o singură posibilitate: metroul. Subway, cum îi spun americanii, te plimbă prin Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens şi Staten Island.

Pe jos prin Manhattan

Fără îndoială, Manhattan-ul, este cel care te fascinează. Ajungi aici cu un tramvai aerian – botezat tram – care traversează Queensboro Bridge. New York este singurul loc din lume care îţi oferă posibilitatea să vezi oraşul de sus, din teleferic. Imaginea este tulburătoare, iar Manhattan-ul nu te mai striveşte cu greutatea zgârie-norilor. Şi tramul te lasă pe 59 Street. De aici, poţi să-ţi începi hoinăreala prin Manhattan.

Du-te pe Broadway pentru că ai ce vedea! Mergi pe 59 Street până la Metropolitan Opera. De-aici începe Broadway-ul. La fiecare pas, te vor întâmpina reclame colorate care luminează chiar şi ziua în amiaza mare, cântăreţi sud-americani ale căror acorduri ţi-amintesc de originea ta latină, negri saxofonişti, albi americani în chiloţi, cizme şi pălării zdrăngănind din chitară, magazine care te îmbie cu mărfurile lor fistichii aran­jate neglijent în vitrină şi câte şi mai câte. La 47 Street, coteşte la stânga şi minunează-te iar! Pentru că e o stradă numai pentru noi, femeile. Magazine peste magazine se înghe­suie să prezinte bijuterii din aur şi pietre preţioase pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Ţi se taie respiraţia… Când ajungi la Herald Square, opreşte-te şi dă o fugă până la Empire State, cea mai înaltă clădire.

Sub soarele Atlanticului

Dacă n-ai rău de înălţime, urcă 102 etaje, până la Observator, şi priveşte oraşul! De-aici, zgârie-norii par nişte pitici cuminţi. Iar dacă te mai ţin picioarele, coboară pe Broadway până la World Trade Center… Apoi, plimbă-te pe Fifth Avenue. Intră în Central Park şi ai grijă să nu te rătăceşti pentru că este imens, 240 hectare. Iar la opt străzi de Central Park, se înalţă tăcută Catedrala Saint Patrick.

La 20 de minute de South Ferry (extremitatea estică a Manhattan-ului) ajungi cu feribotul la Statuia Libertăţii – simbolul New York-ului. Tot din South Ferry poţi să ajungi pe Staten Island, un alt „cartier” al New York-ului. Şi, dacă rezişti soarelui dogoritor, 100 grade F, (38 grade Celsius), şi umidităţii teribil de ridicate, 85-90%, vei putea să te bronzezi pe plajele ce sunt scăldate de Atlantic.

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro