Testul Szondi: Descoperă latura ascunsă a personalității tale!

De Amelia Matei, pe Ultimul update Joi, 17 februarie 2022, 15:48
Testul Szondi este un test psihologic care datează din 1935 și a fost numit așa după creatorul său, psihiatrul ungar Leopold Szondi. Testul este considerat a fi unul dintre cele mai importante teste de personalitate proiectivă și se spune despre el că ar reuși să scoată la iveală latura ascunsă, negativă, a fiecărui om. Pe scurt, teoria lui Szondi era că oamenii sunt atrași intrinsec de cei asemănători lor.

Chiar dacă în prezent testul Szondi nu mai este considerat relevant de specialiști, în anii ’40-’50 acest test era foarte folosit în psihologia est-europeană. În esență, testul constă într-o serie de 48 de imagini cu femei și bărbați, toți fiind pacienți bolnavi mintal. Cel care rezolvă testul trebuie să aleagă două imagini care i se par atractive și două care i se par înfricoșătoare. Conform teoriei lui Szondi, imaginile alese de către cel care rezolvă testul scot la iveală adevărata lui personalitate, deoarece imaginile i-ar oglindi propria patologie.

Cu toate acestea, în prezent testul a suferit modificări majore pentru că multe din imaginile originale ale lui Szondi s-au pierdut pe parcursul anilor. În zilele noastre, varianta testului presupune 8 imagini, caracteristice pentru patru categorii de oameni – sadici, isterici, paranoici și maniaci.

Rezolvă și tu testul lui Szondi

szondi-test

Foto: learning-mind.com

Privește cu atenție fotografiile de mai sus. Alege una singură, cea a persoanei care îți inspiră cea mai mare teamă. Gândește-te… dacă ar fi noapte și ai merge pe o străduță pustie, cu cine NU ai vrea să te întâlnești, dintre cei opt?

După ce te-ai gândit bine și ai ales portretul care îți inspiră frică, verifică în partea de jos a paginii răspunsul testului. Ține minte că, pentru a fi relevant, nu trebuie să trișezi. Și încă ceva, rezultatul nu înseamnă că suferi de o boală psihică, ci că aceea ar fi latura ascunsă a personalității tale, latură care a fost reprimată și care nu se manifestă în cazul personalității tale.

Analiza rezultatelor testului Szondi

Care este chipul care îţi inspiră teamă?

Chipul nr. 1

Chipul nr. 2

Chipul nr. 3

Chipul nr. 4

Chipul nr. 5

Chipul nr. 6

Chipul nr. 7

Chipul nr. 8

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4 5

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!