Cele mai populare superstiţii din lume

De Nicoleta Galeteanu, pe Ultimul update Luni, 11 octombrie 2021, 16:38

Peste tot în lume, oamenii se ghidează după extrem de multe de superstiţii, mai ciudate sau mai amuzante. Convinşi că toate aceste percepte sunt adevărate…
… unii încearcă să evite gesturile care atrag ghinionul şi să facă exact lucrurile care aduc noroc.

Tradiţiile, simbolurile, precum şi credinţele şi prejudecăţile oamenilor au dat naştere în timp la superstiţii care s-au transmis până astăzi. Iată cele mai frecvente superstiţii din lume pe care oamenii continuă să le respecte!

Irlanda

În Irlanda, există credinţa că pentru a proteja un copil în timpul naşterii, trebuie adus un cuţit nou în casă, pentru a împiedica spiritele rele să intre. Potrivit credinţei irlandeze, diavolul nu poate trece de fier şi oţel, în acest fel el nu va putea să facă vreun rău copilului.

India

Oamenii din India cred că clipirea involuntară a ochilor prevesteşte anumite lucruri. De exemplu, zbaterea ochiului drept de trei ori anunţă o veste bună, iar a celui stâng, una rea. La femei, regula este inversă şi se adevereşte în ambele cazuri doar dacă ochiul se zbate de trei ori.

China

De Anul Nou, chinezii se feresc să viziteze rude sau prieteni care stau în pat, deoarece cred că ghinionul se va răsfrânge asupra lor în anul ce va urma. De aceea, pentru a întâmpina Anul Nou cu noroc, bătrânii sau rudele bolnave sunt chemate în sânul familiei, în livingul unde toată lumea se întâlneşte să celebreze.

Rusia

Dimpotrivă, în Rusia, pisica este asociată ghinionului, aşa că oamenii când zăresc una o ocolesc pe cât posibil sau aleargă să o gonească. Dacă se întâmplă ca pisica să le taie calea, aceştia îşi scuipă în sîn de trei ori.

O altă superstiţie întâlnită în Rusia se referă la tacâmuri şi gravitaţie. Aşadar, dacă se întâmplă să cadă o furculiţă sau o lingură, primul musafir care va sosi pe uşă va fi cu siguranţă o femeie, iar dacă alunecă un cuţit, casa va fi vizitată de un bărbat.

Tot ruşii cred că spargerea unei oglinzi prevesteşte ghinion, dar nici dacă te priveşti în oglindă în timp ce stai pe scaun nu vei avea parte de prea mult noroc.

Danemarca

Danezii se laudă cu una dintre cele mai amuzante superstiţii, practicată în ziua nunţii. Potrivit tradiţiei, mirele şi mireasa trebuie să facă schimb de haine pentru a deruta necuratul să intervină cu ispite şi tentaţii în cuplu.

Anglia

Pentru englezi, pisica neagră este întruchiparea norocului „chior”, astfel că la sărbători şi aniversări toate felicitările ilustrează doar mâţe negre.

Aceştia păstrează câteva superstiţii şi în tabieturile din timpul mesei. După ce mănâncă ouăle fierte, englezii obişnuiesc să apese lingura în coaja oului pentru a elibera spiritele rele. În Yorkshire, gospodinele cred că pâinea nu creşte dacă în vecinătate se află un cadavru, iar dacă tai pâinea la ambele capete îi dai aripi diavolului să zboare.

Argentina

În Argentina, oamenii nu se sfiesc să adune monedele de pe stradă, pentru că banii găsiţi vor atrage şi mai mulţi în portofel. Superstiţia nu se adevereşte însă dacă banii aparţin cuiva sau dacă au fost culeşi din vreo fântână. De asemenea, aceştia nu trebuie cheltuiţi.

O altă superstiţie în care cred argentinienii o reprezintă cele trei dorinţe puse în faţa unei fântâni.

Astfel, după ce aruncă o monedă în fântână, aceştia se întorsc cu spatele şi îşi pun trei dorinţe, care se vor îndeplini… într-o bună zi. Dar, dacă adună banii din apă, vor avea ghinion pentru totdeauna.

Japonia

Japonezii sunt foarte atenţi la ce poziţie adoptă în pat; de fapt, la orientarea patului. Kita-makura este una dintre cele mai populare superstiţii în Japonia. Potrivit acesteia, să dormi cu capul spre nord aduce ghinion, pentru că doar morţii sunt aşezaţi cu picioarele spre sud.

În schimb, japonezii invocă norocul cu ajutorul şarpelui, considerat de mulţi animal sacru şi simbol al sănătăţii şi propserităţii. Astfel, ca să ai aibă parte de noroc, ei păstrează portofel o bucăţică de piele de şarpe, iar mulţi se roagă probabil toată viaţa să găsească un şarpe alb, pentru noroc veşnic. De asemenea, japonezii evită să îşi taie unghiile seara şi noaptea deoarece se tem că nu îşi vor vedea părinţii când mor.

Află şi alte superstiţii populare din lume de pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!