Suferi de anxietate? Schimbă-ți pilota!

De Amelia Matei, pe Ultimul update Vineri, 03 iunie 2016, 12:11
Lipsa somnului potențează stările anxioase deoarece oboseala duce la scăderea nivelului de magneziu din organism. Cu alte cuvinte, dacă nu te odihnești deloc bine noaptea, poți deveni mai nervos.

Pe lângă micile trucuri precum număratul oilor, gândurile pozitive înainte de a merge la culcare sau închiderea televizorului, tabletei sau telefonului cu o oră înainte de a te duce la somn, mai există unul despre care nu mulți știu. Pentru că până acum se discuta despre suprafața pe care dormim, nu cea cu care ne învelim, se pare că acum oamenii de știință au ajuns la concluzia că o pilotă prea grea poate accentua starea de stres de dinainte să adormi. Așa că medicii recomandă să te acoperi noaptea cu ceva care să nu fie foarte gros.

O pilotă cu greutatea ideală pentru corpul adult este un bun instrument al terapiei prin atingere. De obicei, pilotele sunt prevăzute cu un anumit număr de compartimente în care au o umplutura ce dă grosimea pilotei și care sunt distribuite în model egal, în fiecare compartiment. Această compartimentare se comportă exact ca un pled pentru un bebeluș.

Presiunea ușoară pe care o are pilota cu greutatea potrivită pentru corpul tău te ajută să te relaxezi, dar totodată ajută și la producerea serotoninei, substanța din creier care ne ajută să ne calmăm și ne dă o stare de bine. Un alt beneficiu al serotoninei este faptul că ajută la memorie.

Deși nu i se acordă o importanță prea mare, o pilotă potrivită pentru corpul nostru previne boli precum Parkinson, Alzheimer, sindromul Tourette, problemele legate de tulburarea bipolară, sindromul de stres posttraumatic, tulburările date de deficitul de atenție.

Vindecarea anxietății previne astfel boli precum depresia, traumele psihice, paranoia, dar ajută și la detoxifierea organismului.

Douu studii care au fost publicate în Occupational Therapy, în 2008, lăudau beneficile unei țesături bine alese, care combate anxietatea, iar un alt studiu, apărut în publicația Australasian Psychiatry (2012)  au confirmat-o.

O pilotă sau plapumă bine aleasă trebiue să nu aibă o greutate mai mare de 6 – 12 kilograme.

Alte trucuri pentru un somn liniștit:

Există tot felul de metode prin care îți poți păcăli creierul să adoarmă. Studiile arată că dacă faci baloane de săpun cu puțin înainte de a merge la somn. Se pare că ventilarea aerului prin suflarea în pelicula de săpun te ajută să dormi mai bine.

Dacă citești câteva pagini din cartea preferată, înainte te culcare, nu doar vei adormi cu gândul la ceva frumos, dar te va lua și mult mai repede somnul.

Autohipnoza sau alcătuirea în mintea ta a unei imagini, a unui cadru în care să faci o activitate care îți place ori te relaxează funcționează la fel de bine.

Sportul cu câteva zeci de minute înainte de culcare ajută creierul să producă serotonină, care te liniștiștește și astfel poți adormi mai repede și poți avea parte de un somn de calitate.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!