Verona – special pentru romantici

.

Cauta casa Julietei, intra in curtea interioara, fa cunostinta cu statuia nefericitei in amor, pune mana pe sanul ei drept. Cica o sa ai noroc in dragoste. Per sempre.

Toata lumea care ajunge la Verona se duce glont acolo. Mai abitir decat in alte locuri. M-am conformat trendului turistic, aterizand intr-o inghesuiala, de altfel bine organizata. Am dat peste o coada si m-am asezat unde mi-era randul: la urma urmei, cine nu vrea sa aiba noroc in dragoste?

Pentru o clipa, m-am simtit o biata vedeta vanata de paparazzi… Sute de blitzuri m-au atacat din toate cele patru puncte cardinale, ba parca si de sus, din balconul pe care Shakespeare l-a facut atat de celebru am simtit o mica rafala. Ma rog, ca sa fiu sincer, blitzurile aveau alta tinta (Julieta, evident), dar m-am fastacit, prea erau peste tot in jurul meu.

Casa Julietei nu e chiar „pe bune”, e un muzeu inventat de italieni, o desteapta strategie de marketing, care atrage milioane. De turisti si de euro. Ce, nu-i bine? Un perete intreg e dedicat mesajelor de amor, scrise direct pe zid sau pe biletele ascunse cu indemanare in crapaturile tencuielii.

La inceput, primaria a luat masuri stergand grafittiurile si urarile de dragoste. In cele din urma, a obosit. Si a inceput sa faca publicitate obiceiului deja instaurat, ba chiar a amenajat o cutie imensa pentru scrisori de iubire.

I se spune «piccola Roma»

Una peste alta, Verona e intr-adevar unul dintre cele mai frumoase si romantice orase italiene. Se merge obligatoriu mana-n mana cu cine iubesti. Numai asa, cica, ti se iarta  faptul ca ai  crezut  in povestea tragica a lui Romeo si a Julietei. Dar sa stii ca nu doar sufletele romantice se duc la Verona.

Am vazut iubitori de opera plimbandu-se la fel de agale pe stradutele stilate, brazdate cu marmura. E adevarat, prima atractie bifata de ei nu e casa Julietei, ci Arena romana, un amfiteatru splendid, care seamana binisor cu Colosseumul de la Roma, cu mentiunea ca e ceva mai mic. De fapt, intr-un top al amfiteatrelor celebre din lume, e al treilea, pe locul doi situandu-se El Jem (Tunisia).

In timpul verii, din iunie pana in septembrie, ca si in Tunisia, la Verona are loc un festival grandios de opera, iar „micuta” arena poate sa primeasca mai bine de 22.000 de melomani la fiecare concert. Anul acesta, in prim-planul festivalului se afla trei opere ale lui Verdi – Aida, Traviata si Nabuco, dar si Boema lui Puccini sau Barbierul lui Rossini. Cel din Sevilla.

De bifat

Orasul are si niste biserici mandre, cea mai frumoasa e la doar doi pasi de centru. O s-o recunosti dupa usa mare de bronz si dupa nume: Basilica di San Zeno Maggiore (San Zeno fiind sfantul protector al orasului). Un must-see e raul Adige, de-a lungul caruia se preteaza o plimbare romantioasa…  Tu si iubi, pisi, miti, soldatel, bostanel, pitiponcul sau oricum l-ai alinta, o sa vizionati in pas alert fortareata transformata in muzeu, Castelvecchio.

Just in case: e deschis in fiecare zi, de la 9 la 7. Mai putin lunea, cand e inchis toata ziua. Urmeaza apoi castelul austriac San Pietro, de unde o sa aveti o panorama de vis.

Si, dupa atata cultura, se cuvine o mica terapie. Shopping, darling, shopping! Via Mazzini, cu celebrele branduri italiene, dar si cu magazinele de mobila si decoratiuni, este cea mai umblata strada veroneza la acest capitol. Si apoi, stradutele care pornesc de pe ea sunt raiul turistilor, au numeroase restaurante, dar si buticuri unde se vand vinuri si mancaruri locale.

Ca tot veni vorba, incearca mamaliga veroneza de gris cu carne de vitel. Iar la desert, savureaza neaparat un tiramisu. Daca-ti plac vinurile albe, cere un Soave, daca esti fan al celor rosii, Bardolino. Sau, daca ai o memorie de elefant, delecteaza-ti papilele cu vinul favorit al lui Hemingway: Valpolicella.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton