Sărbătoare pe 7 august. Creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Teodora de la Sihla

De Amelia Matei pe
În fiecare an, pe 7 august, creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Teodora de la Sihla, fiind prima româncă trecută în rândul sfinților.

Cuvioasa Teodora s-a  s-a născut în satul Vânători, județul Neamț, în jurul anului 1650. S-a căsătorit cu un tânăr din Ismail, Elefterie, contra voinței sale, dar până la urmă au hotărât să meargă amândoi la mănăstire. Astfel, Sfânta Cuvioasă Teodora a îmbrăcat haina călugărească la Schitul Vărzărești — Râmnicul Sărat, iar soțul ei, la Schitul Poiana Mărului.

După o năvălire a turcilor în părțile Buzăului, care au incendiat schitul, stareța, Sfânta Teodora și câteva ucenice s-au retras la hotarul dintre munții Buzăului și cei ai Vrancei. După zece ani, ajunge în munții Neamțului, unde s-a retras în pădurile din jurul schiturilor Sihăstria și Sihla.

Sub îndrumarea duhovnicului Pavel, s-a stabilit într-o chilie nu departe de schit și de o peșteră care îi poartă numele și astăzi. Acolo a locuit mulți ani, ostenindu-se singură în post și rugăciuni, îndurând multe ispite. Numai duhovnicul ei, o cerceta din când în când, o spovedea și o împărtășea.

După moartea duhovnicului ei, Sfânta Teodora a rămas singură. Pentru că avea o vârstă înaintată, s-a rugat cu lacrimi lui Dumnezeu să-i trimită un preot ca s-o împărtășească înainte de a muri.

A fost văzută în rugăciune de doi monahi de la Sihăstria, care au mijlocit ca Sfânta Teodora să primească ceea ce își dorea. După ce a fost împărtășită, Sfânta Teodora a murit, iar vestea despre viața s-a răspândit repede în toate mănăstirile și satele din Moldova, începând astfel procesiunile la mormântul din peșteră.

Moaștele Sfintei Teodora au fost date, în 1856, Mănăstirii Pecerska din Kiev, unde se află și astăzi.

La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o pe Sfânta Teodora de la Sihla, trecând-o în rândul sfinților, fiind prăznuită în fiecare an la 7 august.

Foto – Libertatea.ro

 

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge