Săptămâna asta citim „Bătrânul şi marea”

De Roxana Andrei pe

Recomandarea pentru această săptămână este „Bătrânul şi marea”, o carte firavă de numai 176 de pagini, dar extrem de intensă.Cu siguranţă te va marca.
„Bătrânul şi marea”
„The Old Man and the Sea

Ernest Hemingway

Autorul Ernest Hemingway este cel mai cunoscut autor american din lume. S-a născut în 1899 într-o suburbie din Chicago şi şi-a început cariera ca jurnalist la vârsta de 17 ani. A fost reporter de război, nuvelist, romancier laureat a două mari premii: Pulitzer în 1953 şi Premiul Nobel pentru Literatură în 1954. Scriitorul şi-a pus capăt vieţii în dimineaţa zilei de 2 iulie 1961, împuşcându-se.

Săptămâna asta citim "Bătrânul şi marea"

Una dintre cele mai celebre povestiri ale autorului este „Bătrânul  şi marea”, o capodoperă a literaturii clasice, de o profunzime aproape dureroasă. Cartea este mai mult un monolog al bătrâneţii, al singurătăţii, al comuniunii omului cu natura, al dragostei faţă de mare şi al nevoii de credinţă.

Personajul, pe numele lui Santiago, este un bătrân pescar de origine cubaneză care timp de 84 de zile nu a reuşit să prindă nimic, semn de ghinion. Alături de el este tânărul Manolo care împarte aceeaşi pasiune pentru pescuit, dar şi pentru baseball, dar care nu i se mai poate alătura pe mare din cauza părinţilor. Aceştia îi interzic să stea cu un om al nenorocului. Deşi diferenţa de vârstă este uriaşă, cei doi sunt prieteni şi-şi poartă de grijă unul altuia îşi beau cafeaua împreună, citesc ziarele şi nu mai contenesc să discute despre Joe DiMaggio.

În ziua cu numărul 85 bătrânul porneşte singur la pescuit convins că azi norocul i se va întoarce. Şi aşa este, deoarece el reuşeşte să prindă un peşte de-o frumuseţe extraordinară şi de o mărime nemaivăzută, dar care-l poartă în largul mării. Trei zile a stat singur pe mare, el şi peştele, dar şi rechinii prădători care veneau să se înfrupte din munca asiduă a bătrânului. Oboseală, foame, delir, frica de moarte, nelinişti sunt doar câteva etape prin care bătrânul trece vorbindu-şi în oglinda inimii, singura modalitate de a rămâne în viaţă.

Plecat nepregătit pentru o asemenea aventură cu greu reuşeşte să supravieţuiască rănilor, soarelui arzător, luptei cu rechinii. Întors la mal acesta se bucură de-o reală admiraţie din partea sătenilor, recăpătându-şi imaginea de pescar, dar sleit de puteri şi plin de răni care altădată n-ar fi însemnat atât de mult, însă senectutea şi-a pus amprenta.

Puteţi urmări şi filmul omonim apărut în 1958 în regia lui John Sturges, iar în rolul bătrânului îl puteţi vedea pe  Spencer Tracy.

Editura Polirom, 2007
Traducere din limba engleză şi note de Radu Pavel Gheo
Preţ: 34,95 Ron
 

Ce au furat CRBL și Oase la Asia Express. VIDEO exclusiv

Ce au furat CRBL și Oase la Asia Express. VIDEO exclusiv