Sofisticată şi rafinată, gastronomia franceză este, în aceeaşi măsură, pretenţioasă şi exigentă. Cu o tradiţie regală de secole, „gustul francofon” aşa s-a şi născut…
… poftele capricioase ale Caterinei de Medici, soţia regelui Henric al II-lea al Franţei, este cea care a ridicat bucătăria franceză la rang de artă. A devenit apoi un stil de viaţă şi o cultură puternică pentru francezi.
Farmecul bucătăriei franceze este dat de originalitatea şi devotamentul cu care bucătarii tratează pretenţiile oaspeţilor, iar acest lucru a dus la crearea unei bucătarii foarte variate şi versatile, totodată.
De la clasicele baguette crocante, delicioasele croissante şi până la escargot (melci) sau delicatesele nougat, gusturile fine franţuzeşti plămădesc din brânzeturi originale deserturi delicioase. De asemenea, bucătarii nu se sfiesc să presare din abundenţă dafin, taragon şi cimbru atunci când descoperă reţete noi.
În caz că ţi-am trezit pofta pentru ceva bunătăţi din specificul parizian, poţi testa varietatea bucătăriei originale în numeroase locuri din oraş, de la bistrouri, şi restaurante şi până la patiserii şi cafenele.
O combinaţie îndrăzneaţă de rafinament şi avangardism, restaurantul Balthazar atrage de la prima vizită clienţii pretenţioşi. Localul inspiră un farmec aparte, cu un decor şic în stil bistro, cu banchete din piele bej, mese înguste şi oglinzi peste tot.
Meniul nu este foarte variat, dar compensează prin gustările extravagante pe care le poţi încerca aici.
Ca aperitiv poţi încerca una dintre specialităţile exotice pe care le propune bucătăria Balthazar, precum wonton de vită cu sos chutney de ananas, file de vită împachetate în foietaj subţire cu sos din condimente iute preparat din fructe (29 lei), blinis (clătită) de raţă laque, asezonată cu ceapă verde şi sos hoisin – preparat din unt de arahide, soia şi miere – (33 lei), sau creveţi cu nucă de cocoş şi sos de fructe tropicale (29 lei).
Şi capitolulpaste dispune de multe posibilităţi: fettuccine proaspete cu creveţi (39 lei) şi pui Laotian, piramidă surpriză cu sos de ginger şi cocoş (33 lei) s-ar putea să îţi placă.
Delicioasele deserturi făcute din brânză sunt, bineînteles, nelipsite din orice restaurant franţuzesc. Astfel, platoul de brânzeturi este o alegere inspirată, cum ar fi cheessecake de lămâie cu carambola şi sos de ciocolată (14 lei), dar şi şerbetul de fructe de pădure (14 lei)
Pentru întâlniri întâlniri de afaceri, reuniuni selecte sau întâlniri romantice, restaurantul Balthazar te aşteaptă pe strada Dumbrava Roşie, numărul 2.
(Telefon 021.212.14.60).
La Bastille, unul dintre restaurantele care păstrează autentic specificul franţuzesc în Bucureşti, oferă şi el câteva sortimente celebre de brânzeturi.
Pe stradă cu acelaşi nume – Căderea Bastiliei – restaurantul te aşteaptă în fiecare sezon cu un meniu nou şi atent ales.
Este un local la fel de elegant şi destul de extins, având o capacitate de 70 de locuri. Şarmant şi discret, localul este potrivit atât pentru ieşirile cu familia şi cu prietenii, cât şi pentru întâlnirile de afaceri.
În ceea ce priveşte specialităţile bucătăriei La Bastille, muşchiul de vacă cu ciuperci morilles, terină de ficat de rată cu sos de fructe de pădure sunt nelipsite. Vei găsi, de asemenea, tradiţionalele brânzeturi franţuzeşti şi desertul delicios nougat glace, un parfait de nucă cu fructe confiate şi ciocolată caldă.
Între timp, resaturantul a inclus în meniu şi preparate „moderne”, precum „les 12 Escargots de Burgogne au Beurre d’Ail et Persil Frais” – cei 12 melci de Burgundia cu unt de usturoi şi pătrunjel (35 lei), „Salade de Magret de Canard Confit, Poires Cuites et noix „Pecan”, Vinaigrette au Cerise – piept de raţă afumat şi „Foie Gras” cald în salate de struguri şi dressing de Xeres (38 lei) sau une „Soupe a l’Ail Confit aux Croutons et Poivre” – supă de usturoi confiat cu piper zdrobit şi crutoane (19 lei).
Gazda recomandă elegant şi un vin bun din podgoriilor Bordeaux, Anjou, Bourgogne sau Cotes du Rhone. Meniul nu neglijează însă nici oferta noastră viticolă, aşa încât poţi găsi o generoasă lista de vinuri româneşti, dacă îţi păstrezi preferinţele. (Adresă: strada Căderea Bastiliei 72B, Sector 1, tel: 310.73.59)
Un local de referinţă al restaurantelor pariziene, dar şi unul exclusivit, este Heritage. Găzduit de fosta reşedinţă a familiei Tătărăscu, Heritage îmbină rafinamentul parizian şi păstrează, in acelaşi timp, arhitectura Bucureştiului interbelic.
Astăzi, casa din strada Polonă este, fără îndoială, unul dintre cele mai elegante restaurante din oraş, fiind un loc potrivit pentru evenimetele de tip cocktail, recepţii sau petreceri exclusiviste şi costisitoare, deopotrivă.
Restaurantul beneficiază de un spaţiu mai mult decât generos, însă cele şase saloane de care dispune dezvăluie fiecare o identitate particulară bine păstrată: în Salonul Pianului poţi asculta muzică live la pian, Enoteca îţi oferă o lectură uşoară, Salonul Şemineului albastru te invită la o cină intimă, iar Salonul Tătărascu te aşteaptă la o întâlnire privată.
Cum era de astepat, bucătăria vine să certifice rafinamentul întregului local, cu un meniu divers şi deosebit în egală măsură.
Poţi alege unul dintre antreurile propuse de bucătarii Heritage, supă de dovleac, terină de casă de iepure, cu alune şi ceapă confiată, recomandată cu o salată de varză roşie, mere şi muguri de pin, iar ca fel principal poţi alege dorada la grătar, cu caviar de vinete şi rucola, precum şi cocoş cu vin roşu şi cartofi dauphinois.
La desert poţi încerca mousse de ciocolată sau măr copt cu cremă de migdale şi îngheţată de vanilie. Pentru o masă copioasă plăteşti aici între 45 lei (antreu şi desert) şi 79 lei (antreu, fel principal şi desert).
Foarte aproape de Arcul de Triumf, într-o casă colorată se află La Villa, o casă burgheză mare şi veche din 1900. Discret şi relaxant, localul împrumută din atmosferă liniştitoare a Mănăstirii Caşin, pe care o are vecină, iar în interior, decorul este unul simplu şi elegant.
Restaurantul este foarte aerisit, cu separeuri multe şi mese mari, la subsol găzduieşte chiar şi o pivniţă, astfel că localul se poate spune că face abuz de spaţiu.
Specialităţile pe care le propune La Villa sunt pe măsura exigenţelor oricărui gurmand francofon cunoscător.
De la fagure de caş cu verdeţuri şi gaspacho de roşii sau salată gurmande de fasole verde, foie gras cu dantelă din carne de raţă confiata şi muguri de pin şi până la pave de carrelet încins, cu risotto cremos, arpagic verde şi jambon Serrano, meniul satisface până şi cei mai mofturoşi clienţi, mai ales că francezii sunt foarte exigenţi când vine vorba de bucătărie.
La desert îţi recomandăm cremă îngheţată de smântâna şi compot de căpşuni sau catifea de ciocolată şi caramel semi-sărat, aşchii de alune prăjite în nougatine.
(Adresă: strada Alexandru Constantinescu nr. 65)
Dintre toate, French Bakery se distinge prin atmosfera cosmopolită şi stilul avangardist, un element de noutate modern care îl face atât elegant, cât şi accesibil.
Aceeaşi tendinţă fusion se regăseşte, şi în meniul restaurantului, cei de aici optând pentru o bucătărie franţuzească contemporană.
Localul are şi o patiserie unde poţi găsi de la croissante de tot felul sau tortillon şi până la roulade cu ciocolată şi prăjituri pufoase şi delicioase. (Preţuri între 2,1 şi 5 lei)
Pentru cei de la French Bakery specialităţile franţuzeşti fac ziua specială, aşa încât aici meniul este organizat pe zile. Astfel, luni poţi încerca cu încredere una din recomandările celor de aici, cum ar fi soupe aux lentilles, supreme de volaille a la plancha.
Marţi, ai lasagna şi sopue vichyssoise, urmând că miercuri să degusti potage aux avec legumele du jardin (supă cu legume de sezon) sau brochettes de poulet marinees et frites (frigărui de pui marinate). Joi se serveşte veloute de potiron au gingembre (cremă de morcov, dovleac şi ginger) iar vineri mânaci salată de printemps (primăvară) şi pizza french bakery.
(Adresa: Strada Nicolae Golescu, nr. 17, tel: 021.310.33.02)