„Românii nu pot face filme proaste”

De Nicoleta Galeteanu pe

Din nou prezent la Festivalul de la Cannes, filmul românesc revine în forţă şi reuşeşte să se impună probabil mai puternic ca niciodată, după cum apreciază presa străină.
Prezentat în premieră joi la Festivalul de la Cannes, cel mai nou lungmetraj al lui Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun„, a fost primit cu aplauze zgomotoase şi cu critici mai mult decât optimiste din partea criticilor străini.

Românii nu pot face filme proaste. Este cumva ilegal în ţara lor, sau cel puţin nu le stă în fire”, notează jurnaliştii de specialitate de la Los Angeles Time.

Lăudat în întregime în una din cronicile de specialitate, „Marţi, după Crăciun” – aflat în competiţie la secţiunea „Un certain regard” – atestă fără echivoc valoarea şi talentul regizorilor români, care au deja o istorie puternică la Festivalul de la Cannes, aminteşte publicaţia.  

Moartea domnului Lăzărescu”, de Cristi Puiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile al lui Cristian Mungiu, sau „Poliţist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu sunt doar câteva din filmele care au „eclipsat” în ultimii ani producţii semnate de nume importante ale cinematografiei.

Filmul lui Muntean este remarcabil, energic şi ilustrează perfect, fără să cadă în sfera banalului, subtilităţile vieţii moderne şi ale căsniciei. (…) Acest film îl califică pe Muntean să se alăture Mensa (organizaţia oamenilor cu IQ peste medie – n.r.)”, scrie criticul în cronica sa.

Deşi diferită de poveştile despre comunism cu care „cineaştii români au obişnuit festivalurile”, publicaţia precizează în schimb că filmul românesc prezintă un interes scăzut în America, drept dovadă că producţia nu este încă solicitată de distribuitorii americani.

Ne temem totuşi că piaţa pentru asemenea filme este destul de plină de probleme, iar potenţialii cumpărători ar putea fi speriaţi. Românii, însă, vor continua să facă filme minunate, indiferent dacă noi, americanii, le vom vedea sau nu”, notează criticul.

Povestea de Marţi, după Crăciun

Povestea filmului vorbeşte despre un cuplu căsătorit. Cei doi au o fetiţă împreună, însă Paul are şi o relaţie extra-conjugală cu Raluca, o dentistă mai tânără decât soţia lui.
Înainte de Crăciun, acesta se hotărăşte să o ducă pe fetiţă la dentist, dar o schimbare neaşteptată în programul soţiei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere.

Pelicula „Marţi, după Crăciun” a fost apreciată şi de alţi critici prezenţi la premiera filmului, despre care au spus că este „un film perfect”. Presa din Ungaria a lăudat performanţele actoriceşti ale actorilor Mimi Brănescu, Mirela Oprişor şi Maria Popistaşu, potrivit agerpres.ro.

„Noi, ungurii, avem actori buni, însă acest tip de existenţă complet naturală în faţa camerei de luat vederi, care se pare că este stăpânită fără probleme de orice actor român, lipseşte cu desăvârşire la unguri”, notează un jurnalist.

Rgizorul Radu Muntean a mai participat la Cannes şi în 2008 cu filmul „Boogie”.

La rândul său, şi Cristi Puiu este din nou prezent la Festival cu „Aurora”, care a fost deja prezentat în cadrul „Un Certain Regard”. În 2005, acesta a câştigat premiul secţiunii cu pelicula „Moartea domnului Lăzărescu”.

Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Câți bani câștigă Delia pe o oră de cântat

Câți bani câștigă Delia pe o oră de cântat