A lucra la SMURD nu este doar o meserie, ci un stil de viaţă, consideră Raed Arafat, fondatorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră uniforma roşie SMURD?
A lucra la SMURD, a fi membru al acestei comunităţi, nu este doar o meserie. Este un stil de viaţă. De aceea cred că uniforma SMURD nu este doar o haină sau un combinezon pe care îl îmbraci dimineaţă când ieşi din casă spre serviciu. Este ca un fel de legitimaţie. Este imaginea apartenenţei la un grup de oameni extrem de atent selectionţi pentru care viaţa semenilor lor este mai importantă, de multe ori, decât propria viaţă.
Uniforma SMURD este imaginea profesionalismului şi a dăruirii. Pentru că odată îmbrăcată, ea te scoate din rândul oamenilor obişnuiţi şi te aşează în rândul celor care se luptă zilnic cu moartea. Uniforma SMURD nu te face erou. Nu te face nici mai bun, nici mai deştept. Doar scoate toate aceste lucruri la suprafaţă. De aceea, uniforma SMURD este imaginea fiecăruia dintre medicii, asitenţii sau paramedicii care o poartă.
Cum vedeţi evoluţia acestui serviciu în ultimii ani? Ce zone mai sunt de acoperit?
Din punctul nostru de vedere, SMURD-ul, făcând parte dintr-un sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă, a avut în ultimii ani o evoluţie spectaculoasă. Pe de o parte structura a fost implementată în aproape toate judeţele ţării şi acesta este meritul celor care au înţeles că SMURD nu este serviciul lui X sau lui Y, ci că este un serviciu public, aflat în structura Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi cu Inspectoratul General de Aviaţie al MAI, acesta fiind pus în slujba vieţii şi a oamenilor care au nevoie de el. Pe de altă parte, însă, SMURD înseamnă mult mai mult decât ce se vede la televizor sau decât ce ştiu oamenii obişnuiţi.
Prin bunăvoinţa acestor „oameni obişnuiţi” şi prin intermediul campaniilor anuale „Redirecţionează 2% pentru SMURD”, derulate de către Fundaţia pentru SMURD, am reuşit să strângem sume importante de bani care au fost în totalitate investite într-o structură complexă de proiecte. Am reuşit, în primul rând, să punem la punct primele centre de pregătire şi perfecţionare a personalului. Pentru că profesionalismul oamenilor care formează SMURD-ul nu este divin.
El se dobândeşte în multe ore de pregătire, în spaţii special amenajate şi dotate corespunzător acestor activităţi. Iar acesta nu este un proces încheiat. Tot din fondurile provenite din aceste campanii am achiziţionat logistica specifică activităţii noastre cu care au fost dotate vehiculele care deservesc SMURD. De mai bine de un an am demarat proiectul „Avionul SMURD”. Este vorba despre închirierea, în primă fază, a unui avion sanitar destinat urgenţelor majore, celor care elicopterele SMURD sau celelalte vehicule aflate în dotarea noastră, nu le pot face faţă.
Din cauza distanţei prea mari până la cea mai apropiată unitate spitalicească sau a condiţiilor meteo nefavorabile, care au împiedicat elicopterele să decoleze, am fost nevoiţi, uneori, să căutăm şi să găsim soluţii extreme pentru transportul pacienţilor. Acesta este, iată, scopul principal al acestui proiect. Aşa cum vă spuneam, în prima faza închiriem acest aparat de zbor, special construit şi utilat. Datorită acestui proiect am reuşit până acum să salvăm aproape 100 de vieţi. Cea de-a doua fază a proiectului este achiziţionarea unui astfel de aparat de zbor.
Este un proiect ambiţios pe care ni-l dorim realizat tot cu sprijinul Fundaţiei pentru SMURD, prin intermediul campaniei 2% din acest an – „Ajută-ne să scurtăm distanţe pentru a salva vieţi”. Pe scurt, ca să vă răspund la întrebare, SMURD s-a dezvoltat şi se va dezvolta în continuare. Ce mai e de acoperit? Nu ştiu dacă multe sau puţine. Mai sunt. Întotdeauna vor fi.
SMURD susţine campania „O viaţă poate depinde de tine”, realizată de Asociaţia React şi Vodafone, ce îşi propune să tragă un semnal de alarmă privind folosirea abuzivă a numărului 112. Cum explicaţi faptul că mai există încă un număr atât de mare de apeluri false?
Nu exista o altă variantă pentru SMURD în ceea ce priveşte susţinerea acestei campanii. SMURD a fost unul dintre primii promotori ai înfiinţării şi implementării 112, alături de STS şi de alte instituţii publice. Aşa că oamenii SMURD ştiu cel mai bine cât de grav este un telefon dat prosteşte. Un apel fals la 112 poate însemna o viaţă pierdută. Îi îndemn pe toţi cei care „se joacă” la telefon formând 112 să se gândească, măcar o secondă, că, în timp ce ei ţin la telefon un dispecer ocupat cu glumele lor, o rudă de-a lor, fratele, mama, sora, au nevoie de ajutor şi nu-l pot primi la timp din cauza gestului lor prostesc.
Aceste glume pot costa vieţi. De ce există, încă, un număr atât de mare de apeluri false? Poate din cauza lipsei responsabilităţii în unele cazuri. Poate din inconştienţă, în alte cazuri. Poate chiar şi din prostie alteori. Cert este, însă, că deocamdată nimic nu-i sperie pe oamenii ăştia. Nici o pedeapsă, nici o amendă, nimic. De aceea singura „armă” împotriva lor rămân aceste campanii. Cine ştie? Poate vor înţelege până la urmă.
Ştiţi cum este? Din fericire, până acum nu am fost puşi în situaţia de a nu avea echipaj să trimitem la un caz real pentru că toate echipajele noastre sunt la cazuri false. Ce vom face, însă, dacă asta se va întâmpla vreodată? Ce vom face dacă se vor găsi 10 inconştienţi care să apelezeze 112 în acelaşi timp şi vor chema echipaje la cazuri fantomă? Ce vor face dacă o viaţă se va pierde din cauza lor?
Cum se poate implica un om obişnuit dacă doreşte să ajute SMURD?
Există un program de voluntariat. În principiu, oricine poate fi voluntar SMURD. Cine vine, însă, la SMURD pentru a-şi oferi serviciile ca voluntar trebuie să ştie că voluntariatul aici nu are nimic de-a face cu conceptul de voluntariat împământenit la noi. Dacă eşti voluntar SMURD ai obligaţii şi responsabilităţi ca orice alt angajat. Faci un curs, înveţi lucruri şi apoi intri „în pâine”. Faci gărzi ca orice alt angajat, ai program.
Şi toate astea pe o perioadă clar definită – 6 luni. Oamenii de la SMURD se bazează pe voluntarii lor. Îi învaţă mai mult decât regulile de bază. Depinde de fiecare dintre cei care vin ce vor să facă mai departe. Dacă vrei să fii voluntar, oamenii de la SMURD şi pacienţii îţi vor mulţumi. Dar atât. Nu te aştepta să-ţi ridice statuie pentru asta, pentru că n-o vor face. Dimpotrivă, vor încerca să-ţi pună în valoare cât mai mult şi cât mai bine dorinţa de a ajuta şi capacitatea de a face lucruri. Citiţi în revista „Unica” un reportaj realizat la Unitatea de Primiri Urgenţe SMURD de la Spitalul Floreasca din Bucureşti.