Prognoza meteo iunie 2020. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

De Unica.ro pe

Prognoza meteo iunie 2020 aduce vești cât se poate de bune, după ce, în ultima perioadă am avut parte de o vreme ploioasă, cu temperaturi sub media normală a acestei perioade.

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează că vremea nu va suferi modificări semnificative în intervalul 26 – 31 mai 2020, dar începutul lunii va fi unul cu temperaturi mai ridicate, cu maxime ce ar putea ajunge la valori apropiate de 30 de grade Celsius. Iată cum arată prognoza meteo iunie 2020 potrivit ANM.

Prognoza meteo iunie 2020 în întreaga țară

BANAT. În această săptămână, regimul termic va fi sub valorile normale ale acestei perioade. Maximele se vor situa între 18 și 20 de grade, cu cele mai coborâte valori în zilele de 26, 29 și 30 mai, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 8 grade. De la 1 iunie valorile termice vor crește treptat, de la maxime de 22 de grade până spre 27 – 28 grade Celsius, în medie, spre finalul primei săptămâni. Și valorile minime vor crește de la o medie de 8 – 9 grade până în jurul valorii de 15 grade, în data de 7 iunie. Probabilitatea de instabilitate atmosferică va fi ridicată în tot intervalul analizat, 26 mai – 7 iunie.

CRIȘANA. Vremea va fi în general rece, cu valori mai scăzute decât în mod obișnuit în această perioadă. Media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 19 grade Celsius, cu cele mai coborâte valori în zilele de 26 și 30 mai, iar minimele se vor situa, în medie, în jurul a 7 grade. După 1 iunie, valorile termice vor începe să urce spre 20 – 21 de grade și spre 26 – 27 de grade, în medie, în zilele de 5, 6 și 7 iunie. Și minimele vor crește de la valori în jurul a 8 grade la început de iunie până spre 14 grade în data de 7 iunie. Și în această zonă probabilitatea de instabilitate atmosferică va fi ridicată în tot intervalul analizat, 26 mai – 7 iunie.

TRANSILVANIA. În centrul țării, în intervalul 26 – 31 mai, vremea va fi rece, cu maxime cuprinse între 16 – 17 grade Celsius și minime ce se vor situa în jurul valorii de 6 grade. În prima săptămână a lunii iunie, se va încălzi treptat, astfel că media maximelor va ajunge la 25 – 26 grade în zilele de 5,
6 și 7 iunie. Minimele vor crește și ele de la 6 – 7 grade în data de 1 iunie, la valorii medii ce se vor situa în jurul a 12 grade Celsius la sfârșitul săptămânii. Șansele de instabilitate atmosferică vor fi ridicate în aceste două săptămâni.

MARAMUREȘ. Valorile termice în această săptămână se vor situa sub media normală a acestei perioade. Regimul termic diurn va fi caracterizat de valori maxime cuprinse între 17 și 19 grade, iar cele minime între 6 și 7 grade Celsius. În următoarea săptămână vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că valorile termice maxime vor crește de la 19 grade, în data de 1 iunie, la o medie de 25 – 26 grade în zilele de 6 și 7 iunie. Și minimele vor crește de la valori medii de 8 grade spre valori în jurul a 13 grade. Șansele de precipitații sub formă de ploaie vor fi ridicate în toată această perioadă.

MOLDOVA. Vremea în partea estică a țării va fi destul de rece la finalul lunii mai, cu medii ale temperaturii maxime cuprinse între 16 și 19 grade. Minimele se vor situa între 8 și 9 grade. Ulterior datei de 31 mai, valorile termice vor crește treptat. Maximele vor ajunge de la medii de 19 – 20 de grade în data de 1 iunie, la 26 de grade în zilele de 5, 6 și 7 iunie. Minimele vor crește și ele de la 8 grade la 14 grade în nopțile de 6 – 7 iunie.
În intervalul acesta, 26 mai – 7 iunie, șansele de ploaie rămân ridicate.

DOBROGEA. Și înspre malul mării se vor înregistra valori termice mai scăzute decât normalul perioadei. Maximele vor fi cuprinse între 17 și 19 grade, iar minimele vor atinge, în medie, 10 – 11 grade Celsius. Prima săptămână din iunie va debuta cu valori termice mai ridicate. De la maxime ce vor avea valori medii de 20 de grade în data de 1 iunie, la temperaturi ce se vor situa în jurul valorii de 24 de grade. Evoluția minimelor va fi similară, astfel că acestea vor crește de la 12 grade, în medie, în data de 1 iunie, spre valori în jurul a 16 grade în data de 7 iunie. Probabilitățile de manifestări ale instabilității atmosferice vor fi și aici ridicate în această perioadă analizată.

MUNTENIA. În perioada 26 mai – 31 mai, vremea va fi caracterizată de valori mai coborâte decât cele normale ale perioadei, media temperaturii
maxime fiind de 18 – 20 de grade, iar cea minimă în jur de 9 grade. De la 1 iunie, mercurul în termometre va începe să urce. Maximele se vor situa în jurul valorii de 22 grade în data de 1 iunie, dar vor putea atinge 28 de grade Celsius în zilele de 6 și 7 iunie. Pe parcursul nopților, temperaturile vor crește de la 10 grade, în medie, spre 14 grade la finalul săptămânii. Șansele să existe manifestări ale instabilității atmosferică vor fi ridicate pe tot parcursul intervalului de prognoză meteo iunie 2020.

OLTENIA. În această regiune, valorile termice maxime vor fi cuprinse între 18 și 20 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 8 grade, adică sub normalul perioadei. Vremea se va încălzi treptat de la 1 iunie, iar maximele vor ajunge spre valori medii de 27 – 28 de grade în zilele de 6 și 7 iunie. Și minimele vor crește treptat, de la 8 – 9 grade în jurul valorii de 14 grade în nopțile de 6, 7 iunie. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

Prognoza meteo iunie 2020 la munte

ANM estimează că vremea va continua să fie rece în ultima săptămână a lunii mai, cu valori termice mai scăzute decât normalul acestei perioade. Maximele vor fi cuprinse, în medie, între 7 și 8 grade, iar minimele vor fi puțin peste pragul de îngheț, cu valori de 1 – 2 grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire astfel că până în zilele de 5, 6, 7 iunie, maximele vor ajunge la valori medii în jurul a 16 grade, iar minimele spre
medii în jurul a 8 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

Prognoza specială pentru București

Până în data de 27 mai, la ora 23.00, în zona Municipiului București vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, mai ales după-amiaza și seara. Aversele vor avea și caracter torențial, vor fi frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Există, de asemenea, posibilitatea de grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși, în medie, 10 – 15 l/mp și izolat 25 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 21 de grade, iar cea minimă va fi de 8 – 11 grade.
ANM notează că vremea în Capitală se va menține instabilă pe tot parcursul acestei săptămâni.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro