Paste fericit!

.

Alexander Reinhardt este un medic neamt indragostit de Romania si traditiile romanesti stravechi. In 1987 a trait o experienta extraordinara. Era diagnosticat cu cancer pulmonar neoperabil,cu…
…metastaza. Insa urmand taratamentul naturist prescris de Maica Sofronia, o calugarita de la Manastirea Agapia, s-a vindecat complet, intr-un an de zile.

In 1991 a scris o carte pe care merita sa o ai in casa: „Povetele Maicii Sofronia. O incursiune in fascinanta lume a obiceiurilor romanesti de odinioara”.

Aici descrie obiceiurile de peste an ale romanilor din vechime, legate de calendarul sarbatorilor, asa cum i le-a prezentat Maica Sofronia.

Traditiile de Paste, cea mai importanta sarbatoare crestina, sunt prezentate in detaliu. Pe unele inca le pastram. Altele sunt specifice vietii rurale si nu le putem pune in aplicare. Dar sunt incantatoare prin savoarea lor.

Haine noi. Prin traditie, inca demult oamenii intampinau Pastele imbracati in haine noi. In toata Saptamana Luminata se poarta haine neimbracate pana atunci. Traditional lucrul la aceste vesminte incepea o data cu postul Craciunului.

Postul. Nu doar in zilele noastre e „trendy” sa fii la dieta. Stramosii nostri aveau un sistem foarte clar de perioade de post care alternau cu perioade de „dulce” sau Caslegi, care le asigurau o „improspatare a sangelui” sau, in alte cuvinte, o dezintoxicare a organismului.

Pregatirea mesei. Oua rosii, cozonac, pasca… Chiar daca acum nu le mai facem ci le cumparam de-a gata, trebuie sa existe pe masa de Paste. Legenda spune ca din anul cand femeile nu vor mai inrosi oua si nu vor mai face pasca se va declansa apocalipsa.

Curatirea. In dimineata Vinerei Mari, inainte de rasaritul soarelui, oamenii merg sa se spele intr-o apa curgatoare ca sa fie sanatosi tot anul. Cam greu… Oare merge si daca incercam in cada?

Alte traditii. Nu se ia in mana sare in Duminica Pastelui ca sa nu-ti transpire palmele tot anul. Copii mici erau pusi sa danseze in jurul unei bucati de pamant cu iarba incoltita pe ea, in dosul usii, ca sa fie sanatosi.

Daca ploua in noaptea de Inviere inseamna ca tot anul va fi norocos si imbelsugat. Fetele mari obisnuiau sa pastreze lumanarea aprinsa de Inviere si sa si-o treaca pe sub camasa inainte de o intalnire sau o petrecere, ca sa fie iubite.

A doua zi de Pasti exista obiceiul ca baietii sa ude fetele cu apa, primind in schimb de baut sau alte daruri, existand credinta ca nu-i va merge bine fetei care nu va fi udata. Si un obicei desprins parca din filme: daca porti la brau (la curea) a doua zi de Pasti lingura cu care s-a amestecat la inrosirea oualelor vei capata un simt neobisnuit care iti va permite sa identifici „strigoii vii”.

Acestia, impreuna cu vrajitoarele si alti „neoameni”, au aparenta unor oameni obisnuiti in restul anului. Doar a doua zi de Pasti pot fi indentificati, cu metoda expusa mai sus, plus faptul ca in aceasta zi sunt foarte palizi, au ochii rosii si tresar puternic cand aud clopotele trase la biserica.

Amuzant, nu?… Nu regreti putin ca azi traim  intr-un oras rationalist, pragmatic si lipsit de farmecul satului romanesc de odinioara? Putem totusi sa lasam magia Sarbatorilor sa ne umple sufletele.

Paste fericit!

Foto:
Northfoto 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton