Cum se stabilesc numele uraganelor

De Nicoleta Galeteanu pe

Te-ai întrebat vreodată de ce uraganele şi ciclonii poartă nume drăguţe precum Julia, Katrina sau Rita? Pe lista fenomenelor devastatoare s-ar putea afla şi numele tău, dacă te cheamă Ana, Julia…
…Maria sau Paula.

Sistemul prin care se stabilesc numele fenomenelor meteorologice a cunoscut, de-a lungul anilor, numeroase metode, uneori controversate. Până în 1950 denumirile uraganelor au fost inspirate din nume de sfinţi sau în funcţie de regiunea de formare, cu ajutorul coordonatelor de latitudine şi longitudine.

Pentru că uneori pronunţia lor era destul de dificilă, din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au fost denumite după o listă emisă de National Hurricane Center. Lista însă conţinea doar nume feminine, aşa că în 1979 organizaţiile feministe din lume au pretestat împotriva acestei „discriminări”, iar de atunci au fost introduse şi nume de bărbaţi.

Astăzi, singura instituţie acreditată să propună denumirile uraganelor, pentru toate zonele de pe glob, este Organizaţia Mondială pentru Meteorologie (MMO). În fiecare an, MMO adoptă un număr de 21 de nume, alternând feminin cu unul masculin, iar listele sunt refolosite la fiecare şase ani.

În cazul unui uragan devastator însă, MMO are dreptul să schimbe numele care urmează pe listă, cu condiţia ca acesta să înceapă cu aceeaşi literă.

Oricine poate boteza un uragan

Astăzi însă, oricine dispune de mijloace financiare poate da numele unui uragan.

Din anul 2002, Universitatea Liberă din Berlin (prima care a dat numele fenomenelor atmosferice din Atlanticul de vest) propune publicului larg să denumească fenomenele atmosferice, depresiunile sau anticiclonii din Europa.

Pentru a finanţa serviciile de monitorizare ale Institutului său de Meteorologie, dar şi pentru a facilita urmărirea acestora pe harta meteorologică, Universitatea a cerut acreditare din partea OMM, iar astăzi propune vânzarea acestor nume cu preţuri între 199 de euro, pentru o depresiune, şi 299 de euro pentru un anticiclon mai rar.

După fiecare furtună violentă, Institutul de meteorologie din Berlin primeşte un aflux de cereri de nume.

În total, peste 1.000 de persoane din 13 state europene, precum şi din Japonia şi Statele Unite, contribuie la „botezarea” uraganelor.

Verifică dacă numele tău se află pe lista numelor de uragane.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Ce i-a spus Anamaria Prodan lui Dan Alexa chiar înainte să-l lovească

Ce i-a spus Anamaria Prodan lui Dan Alexa chiar înainte să-l lovească