10 personaje legendare inspirate de Moş Crăciun

De Nicoleta Galeteanu, pe

Pentru mulţi dintre noi, Moş Crăciun şi renul Rudolph sunt simboluri incontestabile când vine vorba de sărbătorile de iarnă. Cu toate astea, în alte locuri, Moşului blajin este înlocuit…

… de vrăjitoare bătrâne, monştri înspăimântători sau de un buştean.

Iată sub ce înfăţişări dubioase apare Moş Crăciun pe alte meleaguri şi ce legende interesante se povestesc în această perioadă!

Petru cel Negru, spiriduşul olandez

În Olanda, Moş Crăciun poartă numele de Sinterklaas şi este însoţit de cel mai popular spiriduş al său, Petru cel Negru, adică Zwarte Piet, în traducere locală.

10 personaje legendare inspirate de Moş CrăciunMoşul nu vine din Laponia aşa cum se crede, ci ancorează în fiecare an cu vaporul tocmai din Spania.

Se pare că acolo este, de fapt, casa lui.

Legenda spune că Petru cel Negru a fost dintotdeauna cel mai de nădejde servitor al Moşului. 

Se pare că în 1950 acesta a fost numit de olandezi spiriduş… destul de ciudat având în vedere că poartă perucă afro şi este de culoare.

Belsnickel, un Moş Crăciun mai slab

Copiii mai obraznici din nord-estul Germaniei sunt în schimb vizitaţi de Belsnickel, în lipsa lui Moş Crăciun. O versiune a lui Krampus, Belsnickel apare mai uman, care seamănă cu un mic gnom din Stăpânul Inelelor.

Spre deosebire de fratele său din Austria, Belsnickel pedepseşte în scop moralizator copiii şi îi determină să nu se mai ţină de năzdrăvănii. Deşi în general este perceput ca personajul negativ, în unele zone este cunoscut pentru darurile oferite, dulciuri si cadouri mici, doar pentru copiii cuminţi însă.

Krampus, un monstru de Halloween

10 personaje legendare inspirate de Moş CrăciunAustriecii au asociat o imagine cel puţin înfricoşătoare sărbătorii de Crăciun, Krampus fiind o creatură mitică ce seamănă cu un personaj din filmele de groază despre Halloween.

Acesta este opusul lui Moş Nicolae, care împarte daruri şi dulciuri doar copiilor cuminţi însă, pentru că de cei obraznici se ocupă Krampus.

Înfăţişat de o fiară păroasă cu coarne, acesta îi pedepseşte pe copii cu o nuia din mesteacăn, le fură jucăriile, sau îi bagă în sac şi îi aruncă în râu, ceea ce pare o soartă îngrozitoare…

Vezi şi alte personaje şi legende intersante din lume despre Moş Crăciun.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!