În oceanul de kitsch-uri care se găsesc pe toate drumurile, mărţişoarele hand-made sunt o adevărată raritate. Le găsesti în magazinele online, la târgurile de profil…
… sau dacă ai norocul să cunoşti pe cineva talentat, dar merită să faci efortul de a le căuta. Fiecare din ele este unic, lucrat cu talent şi migală de două mâini pricepute.
Cei care fac mărţişoare spun că pasiunea este mai importantă decât câştigurile, mai ales că un mărţişor unicat nu este cu mult mai scump decât cele de la tarabe.
Roxana, de la Taraba cu Cercei, face mărţişoare din lut polimeric, aşa-zisul FIMO. Pe blog-ul ei te aşteaptă melci, caracatiţe, flori de toate culorile, albine, oiţe, ciuperci, căţei, îngheţate, ceşti de ceai, iepuraşi, buburuze şi multe alte broşe colorate şi cu forme haioase. Fiecare din ele este modelată manual, iar realizarea uneia singure poate să dureze între 10 şi 30 de minute, în funcţie de complexitate.
Recunoaşte că îi mai vin idei şi din tutorialele găsite pe internet, dar, în general, se inspiră din desenele animate sau amintindu-şi de jucăriile pe care le avea în copilarie.
În schimb, Gabriela foloseşte sârma de modelaj şi diverse pietre sau mărgele. Toate mărţişoarele ei sunt alcătuite dintr-o piatră şi o sârmă şi totuşi, fiecare din ele este diferit, nu numai prin culori ci şi prin design. O ajută ustensilele pe care le foloseşte, cleşti, o planşă de modelat sârma şi un obiect ciudat căreia îi spune mandrină.
„Ideile pentru ceea ce creez îmi vin în funcţie de starea de spirit, de o culoare, de forma şi dimensiunea mărgelelor. Uneori creez ceva pentru o anumită persoană pe care o cunosc şi atunci încerc să realizez ceva care să se potrivească acelei persoane”, povesteşte Gabriela. Uneori, începe să lucreze având în minte un anumit model, dar, până la urmă, sârma capătă o altă formă.
Dacă Gabriela şi-a descoperit pasiunea pentru „mărgelit” acum un an, Roxana spune că încercă să creeze diverse podoabe încă din copilărie, când folosea cochilii, frunze, flori uscate şi lemne. Acum, transformă în „bijuuri” tot ce prinde: mărgele, materiale, paiete.
Crede că poţi crea mărţişoare, cercei şi broşe chiar dacă nu ai talent. „Primele creaţii ce-i drept nu ţi se vor părea extraordinare dar cu timpul, dacă perseverezi, tehnica se va îmbunătăţi şi mâna se va forma încât să creeze lucrări excepţionale”, crede Roxana.
Ea îşi vinde mărţişoarele, care costă între 10 şi 20 de lei, prin intermediul blog-ului, dar şi la târgurile de hand made.
În schimb, Gabriela îşi vinde creaţiile la locul de muncă, în cercul de prieteni şi la cunoştinţe. Blogul ei, Mărgele şi Accesorii Hand Made, este relativ nou şi nu are clienţi prin intermediul lui.
Gabriela, care îşi vinde fiecare mărţişor cu cinci lei, spune că, deocamdată, câştigurile nu sunt mari. Face mărţişoare şi bijuterii mai mult din pasiune.
Dar plănuieşte să-şi deschidă şi o firmă pentru a putea vinde „în cadru organizat”. Crede că profitul va merita efortul depus când se va ocupa mai mult de promovarea produselor, iar vânzările vor creşte.