Mario Vargas Llosa, câştigătorul Premiului Nobel pentru literatură

De Nicoleta Galeteanu pe

Unul dintre cei mai originali şi apreciaţi scriitori peruani, Mario Vargas Llosa, candidat şi la preşedinţia ţării sale, a fost laureat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2010.
Cel mai onorific premiu în literatură a fost acordat „pentru cartografierea structurilor puterii şi pentru imaginile tranşante ale rezistenţei, revoltei şi înfrângerii individuale„, pe care scriitorul a reuşit să le surprindă în paginile sale, arată motivaţia comitetului criticilor de la Academia Suedeză.

Începând cu primul său roman, „Oraşul şi câinii”, scris în 1963, opera lui Llosa a fost unanim recunoscută, situându-l printre cei mai talentaţi exponenţi ai „boom-ului literar latino-american”.

Vargas Llosa (74 de ani) a scris peste 30 de romane, piese de teatru şi eseuri, dintre care „Conversaţie la catedrală”, „Casa Verde” (recompensată cu premiul Cervantes), „Mătuşa Julia şi condeierul”, „Sărbătoarea ţapului”, „Lituma în Anzi”, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?” sau „Războiul sfârşitului lumii”.

Vargas Llosa rămâne primul scriitor sud-american recompensat cu premiul Nobel, în valoare de 1,5 milioane de dolari, după 27 de ani de la recompensarea scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez.

În 2009, premiul Nobel pentru Literatură i-a fost decernat scriitoarei germane de origine română Herta Muller.

Foto: Mediafax 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro