Irlanda, o vacanţă inedită la cele mai frumoase castele din lume

De Lumea Femeilor, pe

Muzică tradiţională, băuturi aşişderea, castele, haine în carouri şi mult verde. Iată doar câteva motive pentru care ţi-ai putea face concediul în Irlanda
Abia când ajungi să calci pe pământ irlandez începi să înţelegi de unde preocuparea insularilor pentru prognoza meteo. Într-o singură zi, a plouat de două ori, a strălucit soarele cu intermitenţe, a bătut şi s-a oprit vântul şi a nins torenţial! Altfel, vizitarea Irlandei reprezintă o experienţă inedită.

E o ţară mică (vreo 3 milioane de locuitori, din care mai mult de jumătate locuiesc în capitală, Dublin, şi în suburbii), dar extrem de veselă. Nu ştiu dacă li se trage de la firea oamenilor, în general, sau de la băuturile produse de milenii pe insulă: whiskey-ul şi berea, în zeci de varietăţi. Aceasta din urmă are câteva mărci faimoase pe toate meridianele, cum sunt Murphy’s, berea roşie, şi Guiness, cea neagră, numită „stout”.

Creştere demografică, tradiţie şi cultură

În ciuda nivelului de civilizaţie ridicat (Irlanda e membră UE de ani buni), societatea pare patriarhală: în afara zonelor de afaceri din marile oraşe, care sunt oţel, sticlă şi oameni îmbrăcaţi business, ca pretutindeni în lume, peisajul naţional este o mare de pajişti verzi, populate de turme de oi, adunate în jurul fermelor (sate nu există; doar oraşe şi domenii private, pe lângă ferme sau castele, care sunt la fel de numeroase ca în Scoţia, de exemplu, şi la fel de frumoase).

Străzile sunt pline de femei cu doi-trei copii, împingând aproape fără excepţie câte un cărucior, cu ultimul venit pe lume în el; din cauza ploilor dese despre care am pomenit, cărucioarele sunt acoperite cu folii de plastic transparent, care apără bebeluşul de intemperii.

Ca turist, ai multe de văzut, în special castele şi case memoriale, căci Irlanda a dat lumii o pleiadă de nume faimoase: Bram Stocker („tăticul” lui Dracula), James Joyce sau Samuel Beckett. Dintre cei în viaţă, sunt de menţionat muzicienii de la U2, Lisa Stansfield, dar şi pilotul de Formula 1, Eddie Irvine. O vizită în Irlanda nu va fi ieftină, dar atmosfera şi muzica irlandeză, gustată la ea acasă, vor merita până la ultimul bănuţ.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro